Twijfels over overgrootopa

Op zoek naar de waarheid van persoonlijke verhalen uit de oorlog.
Op zoek naar de waarheid van persoonlijke verhalen uit de oorlog.

Oorlogsgeheimen Ned.1, 22.25 - 23.05 uur

Christian Brouwer werd ver na de Tweede Wereldoorlog geboren, maar de oorlog speelt een grote rol in zijn leven. Hij weet dat zijn overgrootvader, koster in het Groningse dorp Oude Pekela, onderduikers verborg. Ze werden ontdekt en afgevoerd naar Westerbork. Brouwer heeft het vermoeden dat er iets „niet helemaal snor” zit. Waarom werden zijn overgrootouders niet opgepakt, zoals gebruikelijk wanneer bleek dat iemand Joden liet onderduiken? Hadden zijn overgrootouders hen verraden?

In de eerste aflevering van Oorlogsgeheimen, een vierdelige serie van omroep MAX, proberen de makers die vragen te beantwoorden. Ze gaan naar Oude Pekela en doen onderzoek in archieven. Acteurs spelen de gebeurtenissen na. Na afloop zien we Brouwer zichtbaar worstelen met het beeld van zijn familie. „Ik dacht altijd dat mijn overgrootouders mensen waren die opkwamen voor de zwakkeren, zelfs als het hun leven zou kosten.”

Brouwer betrekt de openbaringen over zijn overgrootouders op zichzelf. Zo lijkt hij even te twijfelen of dit gevolgen heeft voor zijn eigen barmhartigheid. „Ik dacht dat mijn grootouders die eigenschap via mijn oma en moeder aan mij hadden doorgegeven.” Lopend in Westerbork put hij zich uit in excuses. Net als bij alle grote geheimen, waar wel een vermoeden over bestaat, vraag je je af wat de zoektocht heeft opgeleverd, behalve een deuk in het zelfbeeld van de achterkleinzoon.