Topman VerzuimReductie vertrekt na privacyschending werknemers

Marcel Wenting, stapt op als topman van VerzuimReductie. Beeld: screenshot Zembla

Topman Marcel Wenting van VerzuimReductie, ‘s lands grootste commerciële arbobedrijf, stapt op zo meldt de NOS vanmiddag. Twee weken geleden kwam door het tv-programma Zembla naar buiten dat het bedrijf structureel de privacy van zieke werknemers schendt.

Wenting liet bij de aankondiging van zijn vertrek weten dat hij VerzuimReductie in rustiger vaarwater wil brengen. Er is inmiddels een interim-directeur aangesteld bij het bedrijf. Daarnaast stelt het bedrijf inmiddels maatregelen te hebben genomen om de werkwijze te verbeteren. Hoe precies is nog onbekend.

De privacy van zieke medewerkers wordt geschonden doordat VerzuimRecuctie medische informatie tegen de wet in deelt met werkgevers. Personeelsleden informeren het arbobedrijf in opdracht van werkgevers telefonisch over hun medische situatie. Deze gegevens worden vervolgens aan werkgevers doorgegeven.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Onderzoek en meldpunt naar aanleiding van uitzending

De grootste klanten van VerzuimReductie zijn thuiszorgorganisatie TSN, de Bijenkorf, V&D en La Place, Praxis en Action. Het College Bescherming Persoonsgegevens liet na de uitzending van Zembla weten een onderzoek te zullen instellen naar de werkwijze bij VerzuimReductie.

FNV Bondgenoten opende naar aanleiding van de uitzending een meldpunt voor werknemers die slachtoffer zijn geworden van Verzuimreductie. Bij de vakbond komen al langere tijd klachten binnen over het bedrijf.