Toeareg: noord-Mali onafhankelijk – ‘humanitaire ramp dreigt’

Een Toeareg voor de beroemde moskee van Timboektoe. Foto Reuters / Luc Gnago

De Toearegrebellen die de afgelopen anderhalve week het noorden van Mali veroverden hebben in verklaring de onafhankelijkheid van dat gebied uitgeroepen. Zij doopten hun nieuwe staat Azawad. Ondertussen benadrukt Amnesty International dat in het gebied een humanitaire ramp dreigt.

De belangrijkste groep militante Toearegnomaden, het Mouvement national pour la libération de l’Azawad (MNLA), roept andere landen op de soevereiniteit van Azawad te erkennen.

Het uitroepen van de onafhankelijkheid van noord-Mali komt niet als een grote verrassing. Gisteren liet de MNLA al weten dat de organisatie vond dat zij met de inname van de steden Kidal, Gao en Timboektoe haar militaire doelen had bereikt. De Toearegnomaden wilden al veel langer een eigen staat en hadden hiervoor altijd al het noorden van Mali op het oog. De MNLA laat weten de grenzen met andere landen te zullen respecteren.

Volgens Martin Vogl, freelance correspondent voor onder meer de BBC, is het echter wel vreemd dat de Toearegrebellen juist nu de onafhankelijkheid uitroepen.

Twitter avatar martinvogl Martin Vogl MNLA don’t have full control of Kidal, Gao or Timbuktu. Strange time to declare independence.

Humanitaire ramp dreigt - sharia ingevoerd in Timboektoe

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt ondertussen voor een humanitaire ramp in het noorden van Mali. Zo’n 200.000 mensen zouden al op de vlucht zijn geslagen sinds de machtsovername van de MNLA.

Ook veel hulpverleners zijn gevlucht. Doordat veel winkels zijn geplunderd is er een gebrek aan voedsel en medicijnen ontstaan.

In Timboektoe zou bovendien inmiddels sharia-wetgeving zijn ingevoerd door de rebellen. Een woordvoerder van de regering in Bamako waarschuwt dat niet de MNLA de macht in die stad heeft, maar de groep Ansar Dine, strijders die zijn gelieerd aan Al-Qaeda. Zij zouden het zijn die de Sharia-wetgeving hebben afgekondigd. In Timboektoe zou ook de zwarte vlag van de jihad wapperen.

De berichten uit Timboektoe over een jihad en Ansar Dine voeden het vermoeden dat de eerst nog zo eendrachtig tegen de Malinese regeringstroepen strijdende rebellengroepen nu elkáár naar het leven zijn gaan staan in het noorden van Mali.

Al-Jazeera over de vrees voor radicale moslimgroeperingen in het noorden van Mali:

Update 10:48: De Franse regering reageerde vanmorgen op het uitroepen van de onafhankelijkheid door te stellen dat het 'niets betekent zolang andere Afrikaanse staten er niet achter staan'.