Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Terugkijken: Holland Sport special over de ‘Hel van het Noorden’

Holland Sport
Holland Sport

Zondag raast het peloton over de kasseien van Noord-Frankijk in wat volgens velen de mooiste wielerklassieker is. Parijs-Roubaix. Holland Sport maakte er een special over. De schoonheid en de menselijkheid van de sport gevangen in een ‘road movie’ van drie kwartier, vol prachtige beelden en verhalen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Wilfried de Jong sprak onder meer met oud-winnaar Servais Knaven, hedendaags wielerfenomeen Fabian Cancellara en Kurt Arvesen, de Noor die vorig jaar twintig kilometer zonder zadel over de kasseien fietste. Maar misschien is het slotstuk het mooist: viervoudig winnaar Roger De Vlaeminck (niemand anders won de l’enfer du Nord zo vaak) loopt jaren later weer eens het badhok in waar de renners vroeger naar afloop douchten.

Parijs-Roubaix, de ‘Hel van het Noorden’, is de voorjaarsklassieker waarbij de renners moeten afrekenen met meer dan vijftig kilometer aan kasseienstroken. Wielen, stuur, ketting, spieren; alles trilt onderweg naar de wielerbaan van Roubaix, waar na de loeizware tocht de finishstreep ligt.

Vorig jaar maakte Holland Sport dit korte filmpje als poëtische ode aan de kasseiklassieker: