Rosenthal betuigt ‘spijt’ over foute informatie Israëlbeleid

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zal de Tweede Kamer nauwkeuriger informeren. Dat beloofde hij gisteren in een debat over het Israël-beleid van het kabinet. Oppositiepartijen eisten duidelijkheid over de Nederlandse houding tegenover een VN-onderzoek naar de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Nederland was tegen dat onderzoek, meldde deze krant gisteren. Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) had de Tweede Kamer slechts gemeld dat Nederland zich, net als een aantal andere landen, wilde onthouden van een oordeel.

Rosenthal bood zijn verontschuldigingen aan omdat het Nederlandse standpunt niet goed was overgekomen. „Het spijt me dat ik het niet helderder heb kunnen zeggen.”

Vooral oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks hadden kritiek op de minister. Frans Timmermans (PvdA): „Kunnen wij erop vertrouwen dat we eerlijk en compleet antwoord krijgen? Het is treurig dat die vraag gesteld moet worden.” D66 en PvdA verweten Rosenthal dat het kabinet eromheen draait dat het een uitgesproken pro-Israël-beleid voert. Alexander Pechtold (D66): „Laat het kabinet dan ook zeggen: dit is nu eenmaal onze lijn. Wij volgen blindelings de regering-Netanyahu. Dat is eerlijk. En in dat geval geen steun van mijn fractie.”

Het debat stond in het teken van het lekken van vertrouwelijke EU-rapportages inzake Israël, onder meer naar deze krant. Rosenthal schortte de medewerking aan het opstellen van Europese diplomatieke rapporten vanuit Ramallah en Jeruzalem op zolang er geen Europese maatregelen kwamen. VVD, CDA, ChristenUnie en PVV steunen de minister daarin. Han ten Broeke (VVD): „Dat lekken gebeurt om de polarisatie in Europa te bespoedigen.” Raymond de Roon (PVV): „Hier is opzet in het spel. Het lekken van rapporten is kwalijk.”