Patriarch Kirill zegt sorry voor luxe horloge

De Russische patriarch Kirill heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor een gefotoshopte foto waarop een peperduur horloge aan zijn pols is weggewerkt. In een verklaring gisteren zei hij dat de verantwoordelijken voor „deze grove schending van onze interne ethische code zwaar worden gestraft”.

De foto stond tot voor kort op de website van de geestelijk leider. Bloggers ontdekten in de spiegeling van de mahoniehouten tafel waaraan Kirill op de foto zat, dat hij een gouden Breguet-horloge van 30.000 dollar droeg. Aan zijn ‘echte’ pols was echter geen horloge te zien. Op het internet ontstond heftige kritiek op de patriarch, die Russen een sober leven zou willen opdringen maar zelf als een god zou leven.

Eerder was er kritiek op Kirill vanwege zijn uitgesproken steun aan Poetin, ondanks beschuldigingen van fraude bij de presidentsverkiezingen in maart. Afgelopen dinsdag sprak Kirill vanwege die kritiek van een „aanval” op de kerk door „anti-Russische elementen”. (AP)