Omstreden Surinaamse amnestiewet ondertekend door vice-president

In Paramaribo is de omstreden amnestiewet ondertekend door vice-president Robert Ameerali. De Surinaamse regering heeft dat bekendgemaakt.

De Surinaamse regering zegt in de verklaring over de aanname dat het einddoel van de wet “algehele verzoening” in de samenleving is:

“De regering van Suriname onderschrijft dat bij de vaststelling van een amnestieregeling rekening gehouden moet worden met de gevoelens in de samenleving op zowel korte als langere termijn, met het einddoel de weg te openen naar algehele verzoening in de samenleving.”

Met de ondertekening is de wet nu officieel van kracht. President Bouterse moest verstek laten gaan omdat hij in buurland Guyana was.

Amnestiewet niet zonder slag of stoot aangenomen

De wet is omstreden omdat deze regelt dat Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan. Bouterse was destijds, in 1982, legerleider. Op 8 december van dat jaar werden in Fort Zeelandia, het toenmalige militaire hoofdkwartier, vijftien tegenstanders van het regime geëxecuteerd. Bouterse zou persoonlijk twee slachtoffers hebben neergeschoten, maar zelf ontkent hij nog altijd dat hij op het moment van de moorden aanwezig was.

De amnestiewet werd gisteren aangenomen, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Na dagenlang vergaderen in de Nationale Assemblee in Paramaribo stemden uiteindelijk 28 parlementariërs voor de wet en 12 tegen. Tot op het laatste moment maakten tegenstanders zich met felle betogen hard tegen de wijziging van de wet. Desondanks was de uitslag van de hoofdelijke stemming geen verrassing; vooraf was al duidelijk dat een meerderheid voor zou zijn. Wel werd de stemming de afgelopen dagen een aantal keer uitgesteld.

    • Judith Laanen