Nederlanders dringend opgeroepen Mali te verlaten

Een malinese militair toont zijn button met daarop de juntaleider Sanogo. Foto AFP / Issou Sanogo

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Mali met klem op het land te verlaten. Dat blijkt uit een aangescherpt reisadvies dat het ministerie vanavond uit heeft gegeven.

Het ministerie roept Nederlanders op het land “(tijdelijk) op eigen gelegenheid te verlaten nu daartoe nog commerciële mogelijkheden bestaan.” In het persbericht staat te lezen:

“Sinds de staatsgreep van 22 maart worden alle reizen naar het land ontraden. De situatie is op dit moment onberekenbaar. De door ECOWAS opgelegde sancties zullen hoogstwaarschijnlijk binnen een aantal weken leiden tot tekorten van o.a. brandstof. In combinatie met stijgende voedselprijzen is toename van sociale onrust en een verslechtering van de veiligheidssituatie niet uit te sluiten.”

Volgens het ministerie verlaten ook de partners en kinderen van de ambassadestaf in Bamako het land.

Onrust in Mali na staatsgreep

Een groep militairen greep eind maart de macht nadat ze het presidentieel paleis bestormd hadden. Ze waren ontevreden met president Amadou Toumani Touré, omdat die volgens hen niet genoeg wapens beschikbaar maakt voor de bestrijding van de Toeareg, een beweging die een onafhankelijke staat in het noordoosten van Mali eist. De beweging is verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op verschillende steden in het noorden van het land.

Het regionale West-Afrikaanse overlegorgaan Ecowas heeft het lidmaatschap van Mali vorige week al opgeschort sinds de Toearegrebellen in anderhalve week het noorden van Mali hebben veroverd. Vanochtend gaven de rebellen een verklaring af waarin ze het gebied als onafhankelijk bestempelden. Zij doopten hun nieuwe staat Azawad.