Madurodam weer open na 'grote verbouwing'

De miniatuurstad is gemoderniseerd: touchscreens zijn geplaatst en poppetjes hebben mobieltjes en dragen hoofddoeken.

Den Haag. Na een sluiting van vijf maanden gaat Madurodam zaterdag weer open voor publiek. „Het concept was verouderd”, vertelt algemeen directeur Joris van Dijk . „Madurodam is al 60 jaar kijken en niet aankomen, terwijl onze doelgroep – kinderen van 6 tot 12 jaar – tegenwoordig constant interactief bezig is op spelcomputers en smartphones.”

Dus zijn er verspreid over het park 49 touchscreens geplaatst waarop bezoekers filmpjes kunnen bekijken. Daarin komen feiten over Nederland langs, zoals hoeveel bloemen dagelijks worden geveild. Ook kunnen vragen worden gesteld.

En het stadje is gemoderniseerd. De poppetjes hebben mobieltjes, dragen hoofddoeken of rijden een bakfiets.

Madurodam heeft zes maquettes erbij gekregen: die van Paleis Het Loo, de bloemenveiling van FloraHolland, het Woudagemaal, het Prinsenhof, de molens van de Kinderdijk en de eerste Heinekenfabriek. Daarnaast zijn 54 maquettes vernieuwd. Een moskee heeft Madurodam (nog) niet.

In de loop der jaren zijn ook objecten verdwenen uit de miniatuurstad, zoals Diergaarde Blijdorp en een Rotterdamse golfbaan – „geen unieke fenomenen voor Nederland”. De grote publieksfavorieten, zoals de Marsfabriek waaruit bezoekers voor tien eurocent een Marsje krijgen, zijn gebleven. NRC