Opinie

Brokken jokken

Youp

John Leerdam bestaat niet. Heeft ook nooit bestaan. Er is een acteur die speelt al jaren politicusje onder die naam. Die Gielreporter wist dat niet. Ook Diederik Samsom was daar niet van op de hoogte. De officiële naam van de acteur die John Leerdam speelt, is niet bekend en wordt ook niet bekendgemaakt. Hij is gecast via een bureau. De PvdA had ooit een neger nodig. De fractie was te blank. Toen is deze gedoogneger verzonnen. Gewoon een acteur dus. In zijn nog dikkere periode heeft hij reclame gemaakt voor Lassie Toverrijst en hij danste ook wel eens door mijn televisie voor een frisdrank. Dubbelfrisss of zo. Toen de Gielreporter op hem afkwam, was de acteur zo nerveus dat hij overal ja op zei. Natuurlijk kende hij de vrijgelaten straatterrorist Jael Jablabla. Wie kende Jablabla niet? En Sharon? Niks coma. Toen het halve land over hem heen viel, heeft hij zijn rol maar opgegeven. Castingbureau gebeld en gezegd dat hij het niet langer trok. Het werd te ingewikkeld om een imaginaire politicus te spelen. En zo is de figuur John Leerdam opgeheven.

Is dit waar? Bestaat John Leerdam echt niet? Of is het een verzinsel van de columnist? Mag de columnist dit verzinnen? Zijn er lezers die de woorden van deze stukjesschrijver serieus nemen? Mensen die nu gaan twitteren naar vrienden en bekenden dat Youp een scoop heeft? Komt er een hogepotenbrief van Samsom dat John Leerdam wel degelijk bestaat? Moet mijn hoofdredacteur wederom excuses aanbieden? En die aardige man zit nog volledig onder het stof van een ander akkefietje.

Als Leerdam niet bestaat, bestaat Leers dan wel? Ik heb het over de minister die hardop riep dat iemand die liegt moet oprotten en die dat later weer ontkende dat hij dat gezegd zou hebben, waarna hij, toen hij geconfronteerd werd met de op band opgenomen woorden, weer zei dat hij het misschien wel gezegd had, maar in een andere context, dus dat hij het niet zo bedoeld had. Het kermisnummer Leers, duizelig van het draaien. Als ik Wilders was, had ik tegen Rutte en Verhagen gezegd: „Vervang hem eens! En wel zo snel mogelijk.” Volgens de Volkskrant heeft hij dat ook inderdaad geopperd, zij het dat Geert dat weer ontkent. Net als Rutte. Glashard ontkennen leerde hij op zijn mediatraining. Maar de Catshuisheren kunnen gerust zijn. Leers bestaat niet. Volkomen sprookjesfiguur. Verzonnen. Bedacht. En Albert Verlinde? Bestaat hij echt? Nee. Albert wordt gespeeld door een makkelijk te casten tuthomo. Het castingbureau heeft laden vol met Alberts. Deze week vond Albert het verschrikkelijk voor Gordon dat zijn buitenechtelijke wipmatroos op een Rotterdamse hotelkamer foto’s had gemaakt met zijn telefoon en die plaatjes had doorgespeeld aan Albert. Dat vond Albert heel ver gaan. Hij belde daarover met Gordon. Live. Gordon vond het ook heel erg. Het betekende het einde van zijn voorgenomen huwelijk. Albert raadde Gordon ook nog aan om goed op te letten als hij zoende, vooral in parkeergarages, daar willen ook nog wel eens camera’s hangen. Gordon bedankte Albert voor de tip. Als het goed komt tussen Gordon en zijn man, dan krijgt Albert vast en zeker de primeur.

Is dit verzonnen? Ja, dit is verzonnen. Zulke dingen gebeuren niet echt. Net als de Surinaamse amnestiewet. Die is ook verzonnen. Brunswijk helpt Bouterse! Kan niet. Als je in Suriname komt, wordt er hard gelachen. Het was een grapje. Een geintje. Een gebbetje! Net als het gedicht van de oud-SS’er Günther Grass over de Joden. Net als de seksuele escapades van Robert M. Allemaal fantasie. En de wachtrijen voor de Nederlandse voedselbanken bestaan ook niet. Verzinsels! En Ciske de Rat die zich als Jezus door Rotterdam zong? Niet echt gebeurd. Allemaal verzonnen door mij, uw trouwe scribent, die – als het van de hoofdredacteur mag –, tot zijn 94ste doorschrijft. Wekelijks op deze plek. Net als een oude collega voor wie ik een diepe buiging maak! En die ik dank voor zijn lessen. Zijn wijze lessen in taal. Helderinge taal!