‘Bezuinigingen op zorg grootste discussiepunt in Catshuis’

VVD, CDA en PVV worden het bij de tussenformatie maar moeilijk eens over de bezuinigingen in de zorgsector. Dat zorgt momenteel voor de vertraging van de onderhandelingen in het Catshuis, schrijft Trouw vanochtend.

De krant baseert zich op bronnen dichtbij de onderhandelaars. CDA en VVD zouden de bezuinigingen op de woonkosten van bewoners van verzorgingshuizen, die in 2015 zou ingaan, willen vervroegen. De PVV wil dat niet. Ook wil Wilders niet dat het basispakket van de zorgverzekering verkleind en het eigen risico verhoogd wordt.

De VVD, het CDA en de PVV gaan vermoedelijk wel besluiten dat de hypotheekrenteaftrek straks alleen nog geldt voor annuïteitenhypotheken, waarbij een huiseigenaar maandelijks rente en aflossing betaalt. Voor de WW moet nog worden gekeken hoelang mensen maximaal een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.

Voor het ontslagrecht gaat de zogenoemde kantonrechtersregeling verdwijnen. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat werkgevers helemaal geen ontslagvergoeding meer hoeven te gaan betalen. Verder zou het vrijwel zeker zijn dat opnieuw gaat worden gesneden in de publieke omroep. Die extra bezuiniging bedraagt mogelijk tweehonderd miljoen euro.