Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Artsen vertrouwen keuring hulpmiddelen niet’

Medische hulpmiddelen, zoals protheses, krijgen voordat ze de markt op mogen een keurmerk. Artsenorganisaties hebben aan RTL Nieuws laten weten dat keurmerk te wantrouwen. Foto AP / Carolyn Kaster

Volgens artsen deugt het keurmerk voor medische hulpmiddelen niet. Dat meldt RTL Nieuws, dat vrijdag een rondgang deed langs artsenorganisaties.

De zogeheten CE-markering, die alle medische hulpmiddelen die Nederlandse artsen gebruiken moeten hebben, blijkt onvoldoende garantie voor de veiligheid van producten te bieden. Als een medisch hulpmiddel die markering krijgt, zou het moeten betekenen dat het product veilig is.

Jan Verhaar, de voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging zegt tegenover RTL Nieuws:

“Het gaat er in feite alleen maar om of protheses steriel zijn en of ze niet roesten.”

Medio vorige maand werd bekend dat cardiologen zich zorgen maken over de kwaliteit van hartimplantaten die hartpatiënten een schok moet geven bij een hartstilstand. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) is niet zeker dat deze zogeheten icd’s veilig zijn. Er zou te weinig bekend zijn over de implantaten.

Beroepsverenigingen roepen op tot betere controles

De beroepsverenigingen van de orthopeden (NOV), cardiologen (NVvC), plastisch chirurgen (NVvP) en gynaecologen (NVOG) vinden allemaal dat er betere controles moeten komen. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie gaat producten zelf op veiligheid en functionaliteit beoordelen. De Nederlandse Vereniging voor Orthopedie gaat een kwaliteitsregister voor kunstheupen aanleggen. Ze hopen op die manier eerder problemen met protheses te signaleren zodat ze tijdig van de markt kunnen gehaald worden.

Geldverspilling in de markt van medische hulpmiddelen

Begin maart was er ook al ophef over medische hulpmiddelen. Toen wilde Nederlands grootste zorgverzekeraar Achmea dat er eind komt aan de geldverspilling in de markt van medische hulpmiddelen. Als afspraken worden gemaakt over de normen waaraan een goede pacemaker, kunstheup of scanner moet voldoen, worden producten uitwisselbaar en kunnen de kwaliteit en de prijzen worden vergeleken. Dat is nu nauwelijks mogelijk, waardoor ziekenhuizen er mogelijk te veel geld voor betalen.