Onafhankelijkheid noord-Mali verworpen - ‘mogelijke interventie vanuit Ecowas’

ATTENTION FRENCH CLIENTS - EMBARGOED, RELEASABLE IN FRANCE ON APRIL 6, 2012 AT 18h30GMT. THIS RESTRICTION APPLIES TO ALL MEDIA, INCLUDING WEBSITES IN FRANCE AND FRENCH OVERSEAS TERRITORIES TV grab shows a man walking among scattered papers outside a rampaged administation building on April 3, 2012 in Timbuktu. Mali's National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA) rebels declared independence on April 6, 2012 in the north, splitting the coup-wracked country in two, as warnings rang out of a humanitarian disaster in what was once considered Africa's democratic success story. MNLA, captured northern Mali with Islamist groups over the past two weeks following a coup in the capital. AFP PHOTO / AFPTV / FRANCE 2
ATTENTION FRENCH CLIENTS - EMBARGOED, RELEASABLE IN FRANCE ON APRIL 6, 2012 AT 18h30GMT. THIS RESTRICTION APPLIES TO ALL MEDIA, INCLUDING WEBSITES IN FRANCE AND FRENCH OVERSEAS TERRITORIES TV grab shows a man walking among scattered papers outside a rampaged administation building on April 3, 2012 in Timbuktu. Mali's National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA) rebels declared independence on April 6, 2012 in the north, splitting the coup-wracked country in two, as warnings rang out of a humanitarian disaster in what was once considered Africa's democratic success story. MNLA, captured northern Mali with Islamist groups over the past two weeks following a coup in the capital. AFP PHOTO / AFPTV / FRANCE 2 Een overheidsgebouw in Timboektoe, waar administratie buiten rondwaait nadat de macht is overgenomen door rebellen. Foto AFP

Jean Ping, voorzitter van Afrikaanse Unie noemt de onafhankelijkheidsverklaring van noord-Mali die de Toearegrebellen vanochtend deden “nietig en waardeloos”, zo verklaart hij vanmiddag tegenover persbureau AFP.

De Afrikaanse Unie wijst de onafhankelijkheid van het gebied resoluut van de hand, en roept de internationale gemeenschap op zich “volledig achter dit principiële standpunt van Afrika te scharen.” Pauline Bax, correspondent voor NRC Handelsblad laat weten dat generaals in West-Afrika momenteel bijeen zijn om de mogelijkheid te bespreken van een zogenoemde standby force:

“Begin volgende week wordt waarschijnlijk duidelijk of de West-Afrikaanse staten inderdaad een interventie voorbereiden om de Toeareg zover te krijgen de macht weer over te dragen. Ecowas zou dan, als het doorgaat, met troepen naar het noorden van Mali trekken om in te grijpen.”

Een woordvoerder van de Europese Unie laat vanmiddag eveneens aan AFP weten dat het de overname van de macht in Mali door de rebellen niet erkent:

“Zolang de grondwettelijke orde niet is hersteld, kan er geen oplossing worden gevonden. De EU steunt alle inspanningen van ECOWAS om deze crisis op te lossen en humanitaire hulp te blijven leveren aan gemeenschappen in nood.”

Afwijzing is geen verrassing

Bax noemt het “voorspelbaar” dat de Afrikaanse Unie en EU geen steun geven aan de Toeareg:

“Dergelijke afscheidingsbewegingen worden vrijwel nooit gesteund door de Unie, ook niet door de rest van de internationale gemeenschap. Bovendien gaan er in dit specifieke geval geluiden op dat de machtsgreep in Mali is geïnspireerd op Soedan, iets dat de Ecowas nooit zou steunen.”

Het regionale West-Afrikaanse overlegorgaan Ecowas heeft het lidmaatschap van Mali vorige week al opgeschort sinds de Toearegrebellen in anderhalve week het noorden van Mali hebben veroverd. Vanochtend gaven de rebellen een verklaring af waarin ze het gebied als onafhankelijk bestempelden. Zij doopten hun nieuwe staat Azawad.

De belangrijkste groep militante Toearegnomaden, het Mouvement national pour la libération de l’Azawad (MNLA), riep vervolgens andere landen op de soevereiniteit van Azawad te erkennen.

Gisteren liet de MNLA al weten dat de organisatie vond dat zij met de inname van de steden Kidal, Gao en Timboektoe haar militaire doelen had bereikt. De Toearegnomaden wilden al veel langer een eigen staat en hadden hiervoor altijd al het noorden van Mali op het oog. De MNLA laat weten de grenzen met andere landen te zullen respecteren.

Sinds vorige week gelden sancties van AU tegen militairen

Eerder deze week kondigde de Afrikaanse Unie sancties aan tegen de militaire junta die de macht overneemt in Mali. De regerende militairen hebben van de Unie een reisverbod gekregen en tegoeden zijn bevroren. Ook de leiders en leden van gewapende Toeareg-rebellen die door het huidige machtsvacuüm hun kans schoon zien en steden innemen in het noorden van het land, kunnen volgens de Unie sancties verwachten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde vanmorgen voor een humanitaire ramp in het noorden van Mali. Zo’n 200.000 mensen zouden al op de vlucht zijn geslagen sinds de machtsovername van de MNLA.

Ook veel hulpverleners zijn gevlucht. Doordat veel winkels zijn geplunderd is er een gebrek aan voedsel en medicijnen ontstaan.

In Timboektoe zou bovendien inmiddels sharia-wetgeving zijn ingevoerd door de rebellen. Een woordvoerder van de regering in Bamako waarschuwt dat niet de MNLA de macht in die stad heeft, maar de groep Ansar Dine, strijders die zijn gelieerd aan Al-Qaeda. Zij zouden het zijn die de Sharia-wetgeving hebben afgekondigd. In Timboektoe zou ook de zwarte vlag van de jihad wapperen.