Waarom wordt er toch zoveel gejankt aan de meet?

De fietser heeft in de kiosk de keuze uit tijdschriften in vele smaken. Van wielertragiek en poëzie in het blad De Muur tot stukken over een happen-en-trappentocht in Fiets Actief.

Iedere sporter krijgt het tijdschrift dat hij verdient. De paardensporter een glossy met een glanzend paard als covermodel (Bit), watersporters een blad waarvan de redactie een eigen redactiezeilboot bezit (Waterkampioen). De bladen zijn alleen niet erg eerlijk over de sporten verdeeld: de vele hardlopers in Nederland kunnen in een gemiddelde tijdschriftenwinkel alleen voor Runner’s World kiezen.

Nee, dan de fietser. In zomaar een AKO of Bruna heeft die al de keuze uit zes fietsbladen, de mountainbikebladen niet meegerekend. Maar dat is ook niet vreemd, want de fietser is niet in één blad te vangen.

De literaire fietsliefhebber heeft bijvoorbeeld een abonnementje op De Muur. Dat blad is vernoemd naar de Muur van Geraardsbergen, die dit jaar ondanks veel protest niet meer werd opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. Willie Verhegghe dicht daarover in het tijdschrift:

‘O gruwelijk ongenadige strijd op de kap van de koers / tussen een genadeloos ontheiligd wielermonument en / de heidense aanbidders van het Gouden Kalf.’ De Muur is de Hard Gras onder de fietsbladen. Een blad voor connaisseurs. De Muur informeert niet, maar verhaalt, over een wereld van tragiek, rock-’n-roll en heldendom. Let op: bij veel verkooppunten wordt De Muur als boek gezien en staat het blad dus niet bij de tijdschriften.

Wel in elk tijdschriftschap: ProCycling, net zo goed een blad voor de wielersportkijker, niet voor de beoefenaar. Hier draait het niet om de mooie beschrijvingen, maar om de harde data uit ‘het hart van het peloton’. De fanatieke kijker wil alles weten over het tweedaags verblijf van de ploeg van Vacansoleil in een windtunnel. En soms zijn de gouden pennetjes van De Muur niet nodig om het drama mee te voelen. Zoals in de column van Karsten Kroon, die zich opwindt over de whereabouts-regel die voorschrijft dat profsporters voor controles steeds hun verblijfplaats moeten opgeven. Hij vergat dat een keer te doen en kreeg dus een aantekening. „Dit betekent dat als ik dit jaar nog een foutje maak (bijvoorbeeld het niet horen van de deurbel), ik minimaal een jaar geschorst word, en dat betekent het einde van mijn carrière.”

Ook opvallend in ProCycling: in de wielerwereld zijn dingen bijzonder die elders heel gewoon zijn. Dat blijkt in het interview met het jonge talent Peter Sagan. „Hij praat ontspannen over zijn jeugd in Slowakije en de fraaie anekdotes die over hem de ronde doen”, schrijft het blad. „Zo vergat Sagan een keer te ontbijten.” En „verscheen hij in voetbaltenue bij een wielerwedstrijd”. Niet alles is heldendom.

Daarmee zijn we er nog niet, want in de winkel ligt naast Wielerland Magazine (ook over de profwereld) een heel scala aan tijdschriften voor doeners in plaats van kijkers. Grinta!, een Vlaams blad voor de actieve fietser. Bike and Trekking, een fiets- en reisblad over „fietsgenieten langs de Donau”.

De doeners stellen andere eisen aan een blad. Voor hen test Fiets „12 fietscomputers met hartslagmeter”. En verderop nog „11 momentsleutels” om onderdelen aan te draaien. Maar Fiets doet meer. In een achtergrondverhaal over emoties stelt het blad zich de vraag waarom er toch zoveel wordt afgejankt aan de meet. Dat komt doordat sporters zich pas na de finish toestaan om echt te voelen, aldus een sportpsychologe. En het is niets om je voor te schamen, dat huilen, volgens Fiets. „Emoties zijn waardevol. Geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Wie zich bij de streep laat gaan, is voor zichzelf tot het gaatje gegaan.”

Tot het gaatje gaan de lezers van Fiets Actief waarschijnlijk niet snel. Want zij zijn het type fietser dat houdt van happen-en-trappentochten, en van kijken naar de flora onderweg. Iedere fietser krijgt het blad dat hij verdient. Dus besluit Fiets Actief met een reis naar de Dolomieten; heen op de fiets en terug per trein. „Ideaal als je het serieuze klimwerk liever aan een ander overlaat.”