Rebellen in noorden Mali kondigen staakt-het-vuren af

Strijders van de Mouvement national pour la libération de l'Azawad in vol ornaat. Foto AFP

De rebellengroep die de afgelopen week de controle greep over het noorden van Mali heeft een staakt-het-vuren afgekondigd. De groep zegt zijn militaire doelen te hebben bereikt, stelt persbureau AP.

Moussa Ag Assarid, woordvoerder van de rebellengroep Mouvement national pour la libération de l’Azawad, zei vandaag dat het staakt-het-vuren het bieden van humanitaire hulp in het noorden van het land mogelijk moet maken.

In Ivoorkust, waar legerleiders uit de buurlanden van Mali bijeen zijn, wordt ondertussen gesproken over militaire interventie in het land: zowel om de coupplegers in Bamako af te zetten als om het noorden te bevrijden van de rebellengroepen van Toearegnomaden. Die rebellen konden met wapens afkomstig uit Libië hun slag slaan toen er twee weken terug chaos ontstond na een coup in het enorme West-Afrikaanse land.

Bij eventueel militair ingrijpen van Mali’s buurlanden is Franrijk bereid de Afrikaanse troepen op logistiek gebied te ondersteunen, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vandaag.

De rebellen in het noorden zeggen een eigen, onafhankelijke Toearegstaat te willen stichten. Vorige week stoomden zij snel op via de steden Kidal en Gao, richting Timboektoe afgelopen weekend.