OM eist twintig jaar cel en tbs voor Robert M.

Het Openbaar Ministerie wil dat Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, twintig jaar de cel ingaat. Ook eist justitie tbs met dwangverpleging. Zijn echtgenoot Richard van O. hoorde twaalf jaar cel eisen, met verplichte behandeling.

Op kindermisbruik staat normaal gesproken maximaal 12 jaar, maar door een samenloop van meerdere strafbare feiten eist het OM twintig jaar. Het is de hoogste straf die het OM kan eisen. “De samenleving is in uitzonderlijke mate ernstig geschokt. Wij zien geen ruimte om een andere dan de maximale straf te eisen.”

Advocaat van de verdachten Tjalling van der Goot spreekt in een eerste reactie van een hoge eis. Maar Robert M. ‘wist dat die zou komen’, zowel de gevraagde celstraf als de tbs ‘kan geen verrassing zijn’. Volgens Van der Goot was M. “lichtelijk verbolgen en aangedaan”. De raadsman wil nog niets zeggen over het pleidooi komende maandag. “Maar het is wel opvallend dat het feit dat hij heeft bekend en meegewerkt met het onderzoek niet tot een lagere eis heeft geleid.”

De advocaat van de ouders van de slachtoffers, Richard Korver, noemt de strafeis ‘passend en geboden’.

De Amsterdamse rechtbank doet naar verwachting begin mei uitspraak.

M. heeft misbruik 87 kinderen bekend, meer slachtoffers niet uitgesloten

Het is de beoogde straf in een van de grootste zedenzaken uit de Nederlandse geschiedenis. De van oorsprong Letse Robert M., die werkzaam was in kinderdagverblijven en als privéoppas, heeft bekend dat hij 87 kinderen heeft misbruikt. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor 67 van die gevallen. Bij 32 kinderen maakte hij beeldmateriaal terwijl hij ze misbruikte. Zijn slachtoffertjes waren gemiddeld acht maanden oud. Het misbruik vond stelselmatig plaats vanaf 2007 en tot zijn arrestatie in december 2010.

De officieren van justitie gaven vandaag een uitgebreid overzicht van de ‘geraffineerde’ werkwijze van M. Zij sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn. Het Pieter Baan centrum adviseerde eerder al Robert M. tbs op te leggen, omdat het gevaar op herhaling groot is.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het proces laten zien hoe M. de opnamen van het misbruik versleutelde op zijn pc en probeerde te wissen toen zijn arrestatie in december 2010 eraan zat te komen. Ook werden beelden getoond van politieverhoren, waaruit volgens het OM blijkt dat M. geen spijt heeft van zijn daden.

In een verklaring die M. vorige week voorlas betuigde hij wel spijt voor zijn misdaden. Hij zei onder meer dat het nooit zijn bedoeling was iemand pijn te doen en dat hij verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden. “Niemand heeft dit verdiend. De kinderen niet en de ouders niet.”

Volgende week pleidooi advocaten M. en Van O.

Nu de strafeis is uitgesproken, komen onder anderen de advocaten van M. en zijn echtgenoot Richard van O. volgende week nog aan het woord. M.’s raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker houden maandag hun pleidooi.

Advocaat Richard Korver eiste maandag namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers smartengeld. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro. Als de schadevergoedingen worden toegewezen en M. niet direct kan betalen, keert de overheid het bedrag uit acht maanden na het definitief worden van het vonnis.

    • Lex Boon