NRC maakt excuses over berichtgeving rond ongeluk prins Friso

Gisteren werd het onderzoek gepubliceerd van oud-ombudsman Thom Meens, over de berichtgeving.

NRC heeft zich gisteren geëxcuseerd voor de berichtgeving over prins Friso. „Ik bied de lezer mijn excuses aan, omdat we in deze zaak niet hebben beantwoord aan de hoge normen die hij van ons mag verwachten, en aan de koninklijke familie voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot”, aldus Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

Gisteren publiceerde NRC Handelsblad ook het verslag van de oud-ombudsman van De Volkskrant, Thom Meens. NRC had Meens gevraagd om de berichtgeving over het ongeluk van de prins, waarover extern en intern commotie was ontstaan, door te lichten.

„Samenvattend kun je concluderen: niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was”, schrijft Meens. „Het ging om een lid van de koninklijke familie. De krant beschikte over exclusieve medische informatie, verkregen op een plaats in een ziekenhuis waar je normaal geen toegang hebt, en die je bovendien toeschrijft aan een bron, bij wie een gewoon verslaggever op dat moment nooit in de buurt kan komen. Een hoogleraar neurochirurgie, die overigens ontkent dat hij al die informatie heeft gegeven.

„Door de ik-vorm kreeg het verhaal een extra dimensie, die nog werd versterkt door de plaats in de krant: pal op de voorpagina. Met een kop erboven die in één klap, als speculatie, iets opriep wat niemand tot dan besefte: het brein is in gevaar. Bovendien verscheen het verhaal in NRC Handelsblad, doorgaans, maar niet dit keer, een toonbeeld van betrouwbare en zorgvuldige kwaliteitsjournalistiek.”

Vandermeersch onderschrijft de conclusies van Meens. „We kunnen niet anders dan vaststellen dat we fouten hebben gemaakt. Dat gebeurde na een exceptionele samenloop van omstandigheden, met de beste bedoelingen, in onze ijver om de lezer zo goed mogelijk te informeren en onze journalistieke taak te vervullen”, schrijft de hoofdredacteur.

Thom Meens doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen voor het verder aanscherpen van de journalistieke normen. Die moeten voorkomen dat dergelijke incidenten nog eens voorkomen. Vandermeersch zegt die ter harte te zullen nemen. NRC