Nederland haalt ambassadeur terug uit Suriname

De Nederlandse ambassadeur in Suriname wordt teruggeroepen door minister Rosenthal. Dat is de reactie op het aannemen van de amnestiewet daar.

Rosenthal noemt het tegenover persbureau Novum ‘diep teleurstellend’ dat Suriname de omstreden amnestiewet heeft aangenomen. “Mijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de decembermoorden, voor wie dit een zware slag moet zijn.” Verdachten van de decembermoorden mogen Nederland niet meer in, zo heeft Rosenthal besloten. CDA en VVD zien graag dat de internationale gemeenschap dat voorbeeld volgt.

De PVV vindt dat niet genoeg en wil ook een reisverbod voor de parlementsleden die voor de amnestiewet hebben gestemd. “Zij hebben een gigantische berg boter op hun hoofd en lak aan de open wonden bij slachtoffers en nabestaanden”, zegt PVV Kamerlid Louis Bontes tegen Novum. De partij ziet het liefst een internationaal reisverbod, maar wil beginnen met Nederland.

Vannacht stemde het parlement vóór de wijziging van de wet. Dat houdt in dat de verdachten van de decembermoorden van 1982 niet verder vervolgd kunnen worden. Desi Bouterse, de huidige president, is één van de verdachten die door het aannemen van de wet nu vrijuit gaat. Na dagenlang vergaderen in de Nationale Assemblee in Paramaribo stemden uiteindelijk 28 parlementariërs voor de wet en 12 tegen.

De amnestiewet is volgens Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, in strijd met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen. Het proces moet daarom doorgaan, schreef hij afgelopen dinsdag in een brief. Ook van de Europese Unie wordt een verklaring verwacht die het aannemen van de wet afkeurt.