Mediaoorlog boven Syrië - “Al Jazeera steunt rebellen”

Syriërs nemen deel aan een nachtelijk protest in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus.
Syriërs nemen deel aan een nachtelijk protest in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Syriërs nemen deel aan een nachtelijk protest in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens een voormalig correspondent van Al Jazeera helpt die zender de opstandelingen met geld en communicatieapparatuur. Foto AP

Onrust in de Arabische media: een voormalig correspondent van Al Jazeera klapt uit de school over de werkwijzen van zijn ex-broodheren. De zender uit Qatar zou de opstandelingen in Syrië actief ondersteunen met gesmokkelde communicatieapparatuur.

Bij Russia Today doet de ex-correspondent van Al Jazeera, Ali Hashim, zijn verhaal. Hashim werkte sinds 2011 voor de zender en deed verslag uit Libië en, later, vanuit Libanon over Syrië. Bij die laatste klus begon het journalistenhart van Hashim pijn te doen, zo vertelt hij.

”De zender koos duidelijk een kant in Syrië, steunde die kant en bemoeide zich met details van de Syrische revolutie.

Hulp bieden aan de rebellen is wat Qatar wil, door het voorzien in communicatiehulpmiddelen. Ze werden vanuit Libanon Syrië ingesmokkeld. Ik weet van iemand die 50.000 dollar kreeg om een soort baken Syrië in te smokkelen, om zo satellietbeelden van daaruit te verzenden.

We zagen hoe militanten de grens met Syrië vanuit Libanon overstaken en vochten met het leger, nog geen drie kilometer van de grens. We schoten er beelden van, maar Al Jazeera wilde er niets van uitzenden. Er werd ons verteld het te vergeten en het gebied te verlaten.”

Hashim zegt dat Al Jazeera verslag doet met een agenda van een staat, die van Qatar, waar de zender is gevestigd. Op zich niet erg, vind Hashim, “iedereen met een agenda heeft het recht te doen wat hij wil, maar kom daar voor uit in plaats van voor te doen de situatie objectief te verslaan.”

Bekijk het interview met Ali Hashim door Russia Today:

En de agenda van Hashim?

En Hashim zelf? De Syrische staatsmedia gaan gretig mee met zijn verhaal. “In an interview with al-Safir Newspaper, Hashim underscored that al-Jazeera channel paid USD 50,000 for each device smuggled into Syria for the opposition to relate their fabricated stories to the channel,” schrijft staatspersbureau Sana. Het schaadt Al Jazeera, al eerder onder vuur voor het beperkte enthousiasme rond de opstand in Bahrein, waar de sjiitische meerderheid het opnam tegen het soennitische regime. Heeft Hashim zelf geen agenda?

NRC-correspondent Gert van Langendonck, die zelf de situatie in Syrië vanuit Libanon verslaat, meent dat Hashim oprecht overkomt:

“Ik denk dat Ali Hashim luidop zegt wat veel mensen denken. Het klinkt geloofwaardig. Hij wikt zijn woorden en ontkent niet dat Al Jazeera lang de dromen van de Arabische wereld heeft vertolkt. Hij geeft niet de indruk dat hij afrekent met een ex-werkgever maar dat hij het juist erg jammer vindt dat Al Jazeera een stuk geloofwaardigheid heeft verloren.”

Het verhaal van Hashim komt dus niet geheel uit de lucht vallen. Van Langendonck:

“Al-Jazeera is een drijvende kracht geweest achter de opstanden in Tunesië, Libië, Egypte en nu Syrië. Het valt niet te ontkennen dat ook het regime in Qatar in al die landen actief was aan de kant van de opstandelingen, met name met financiele steun voor de plaatselijke afdelingen van de Moslimbroeders. Het eerste wat Ennahda-leider Ghannouchi in Tunesië deed na de verkiezingsoverwinning van zijn partij was een bezoek aan Qatar.

In Libië was de steun van Qatar heel evident. Er was logistieke steun aan de rebellen, en het tv-kanaal van de rebellen was een kloon van Al Jazeera en was gebaseerd in Qatar.

Er is tijdens de hele Arabische lente ook veel kritiek geweest op Al Jazeera van de opstandelingen zelf. Het verwijt is vaak dat de zender de situatie extremer voorstelt dan ze is, en zo het conflict aanwakkert. Gisteren zeiden Syrische rebellen uit een dorpje nabij Al-Qusayr [nabij de Libanese grens, in het district Homs - PvdP] mij nog dat hun dorp door het leger is aangevallen nadat Al Jazeera twee weken geleden in een uitzending had gezegd dat het een schakel was in de wapenroute voor de rebellen. De geweldloze activisten in Syrie nemen het AJ kwalijk dat het alleen focust op de gewapende rebellen en hen zo belangrijker heeft gemaakt.”