Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Bossi opgestapt wegens corruptie - ‘enorme klap voor Lega Nord’

Umberto Bossi, de leider van de voormalige regeringspartij Lega Nord, stapt op wegens een corruptieschandaal. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Umberto Bossi is opgestapt als politiek leider van de voormalige regeringspartij Lega Nord. De ex-coalitiepartner van Silvio Berlusconi is verwikkeld in een groot corruptieschandaal. Dat meldt persbureau AP.

De Italiaanse politie viel eerder deze week het hoofdkantoor van de Lega in Milaan binnen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de penningmeester Francesco Belsito geld uit de verkiezingskas heeft gehaald voor de familie van partijleider Bossi. De auto van Bossi’s zoon en de renovatie van Bossi’s huis zouden onder meer zo zijn betaald. De partij zou er al jaren een zeer schimmige boekhouding op nahouden en het OM vermoedt onder meer valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

‘Enorme klap voor de Lega Nord’

Het schandaal is pijnlijk voor de Lega Nord, aangezien de partij in de jaren negentig groot is geworden met de strijd tegen corruptie in de Italiaanse politiek, aldus onze correspondent Bas Mesters.

Mesters:

“Het is een enorme klap voor de Lega Nord. Bossi was het icoon van de partij. Hij stippelde de koers uit en bedacht alle slogans. Bijvoorbeeld ‘Roma Ladrona’, dat ‘Rome dief’ betekent en waarmee de Lega Nord groot werd. De partij zette zich altijd fel af tegen corruptie en is nu dus zelf het middelpunt van een corruptieschandaal. Dit kan grote gevolgen hebben voor de partij, aangezien er in mei verkiezingen zijn in Noord-Italië.”

Volgens partijgenoot Matteo Salvini heeft Bossi op een vergadering van het partijbestuur gezegd dat degenen die een greep in de partijkas hebben gedaan moeten ‘boeten’ voor hun fouten. Bossi zegt zelf niets te hebben misdaan. In plaats van secretaris wordt hij president van de partij, een lagere functie.

In 2011 zou corruptie volgens een berekening van het ministerie van Overheidsdiensten Italië 60 miljard euro hebben gekost.