Een weekend dat veel losmaakt

Weekend

Regie: Andrew Haigh. Met: Tom Cullen, Chris New, Jonathan Race. ****

Als het in de media over homoseksualiteit gaat, gaat het vaak over uit de kast komen, zoals in het programma met Arie Boomsma waarin hij jonge homo’s aanmoedigt die stap te zetten. De Britse regisseur Andrew Haigh gaat met zijn tweede film Weekend verder: wat gebeurt er nadat je uit de kast bent gekomen?

Russell en Glen ontmoeten elkaar in een homobar, brengen de nacht met elkaar door en praten over van alles en nog wat. Wat begint als een vrijblijvende onenightstand verandert in een dieper contact. Ze vinden elkaar toch wel heel leuk, ondanks hun verschillen. Zit er meer in?

Het knappe van Weekend zijn de uiterst natuurlijke dialogen en het al even natuurlijke spel van de twee hoofdrolspelers. Beide lijken geïmproviseerd, maar dat is slechts schijn. Haigh filmt hun gesprekken meestal in lange opnames, waarbij soms subtiel de focus verschuift tussen de personages. Een verschuiving die hun uiteenlopende opvattingen over leven en liefde reflecteert. Weekend heeft veel gemeen met de conventies van de romcom – dit is waarschijnlijk waarom de film ook aanslaat bij een heteroseksueel publiek. Aan het begin zijn Glen en Russell heel verschillend, maar gaandeweg ontdekken ze elkaar, leren ze elkaar kennen. De assertieve en zelfverzekerde Glen hamert op openheid over je geaardheid, Russell is wat voorzichtiger. Als het weekend voorbij is, weten we dat Glen veel kwetsbaarder is dan hij zich voordoet en Russell minder timide dan hij lijkt. Hun brief encounter heeft veel losgemaakt, ook bij de toeschouwer.