‘DNB verbood fusie Friesland Bank en NIBC’

Het kantoor van Friesland Bank in Leeuwarden (midden). Beeld Google Streetview

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft eind vorig jaar een stokje gestoken voor een voorgenomen fusie van Friesland Bank en de Haagse bank NIBC, meldt Het Financieele Dagblad vandaag op basis van anonieme bronnen.

Friesland Bank maakte maandag bekend per direct samen te gaan met Rabobank. De economische crisis noopte de kleine Friesland Bank na 99 jaar haar zelfstandigheid op te geven. De merknaam verdwijnt Friesland Bank verdwijnt.

De voormalige zakenbank NIBC wilde volgens Het Financieele Dagblad zijn consumententak verder uitbouwen met de overname van Friesland Bank. Die was op zijn beurt geïnteresseerd nadat bestuur en commissarissen van de bank hadden geconcludeerd dat zelfstandigheid geen optie meer was.

‘DNB zag fusie niet zitten’

DNB zag de fusie echter niet zitten omdat deze niet ‘het meest stevige fundament voor een duurzaam bedrijfsmodel’ zou zijn, meldde een betrokkene aan het FD. De twee relatief kleine banken hebben moeite om geld op te halen op de kapitaalmarkt en moeten het hebben van het aantrekken van nieuw spaartegoed.

Een fusie met NIBC zou daarmee geen duurzame oplossing betekenen voor de problemen bij de Friesland Bank, die op korte termijn zijn financiële buffers moest versterken om te voldoen aan de strengere bankregels.

DNB wilde tegenover het FD niet reageren op de berichtgeving.

Spoedbesluit NMA is een ‘unicum’

Friesland Bank meldde maandag in een persbericht dat de bank is geraakt door “de diepte, aard en lengte van de huidige economische crisis”. Toezichthouders DNB en NMA gaven “gegeven de actuele omstandigheden” toestemming voor het per direct samengaan van Friesland Bank met Rabobank.

Economieredacteuren Cees Banning en Philip de Witt Wijnen schreven maandag in NRC Handelsblad over de overname:

Het is een unicum wanneer de Nederlandse Mededingingsautoriteit een zogenoemd spoedbesluit neemt. Afgelopen weekend gebeurde dat om de “continuïteit van de activiteiten van de Friesland Bank” te garanderen en “onzekerheid” te voorkomen bij de klanten en de consumenten en in de markt. Ook De Nederlandsche Bank gaf een ‘verklaring van geen bezwaar’, zodat de Friesland Bank vanmorgen “per direct” kon worden overgenomen door de Rabobank.

Friesland Bank kwam onder meer in problemen wegens een belang in Van Lanschot. De bank kon niet voldoen aan de strengen kapitaaleisen die dit belang met zich meebracht. Strengere internationale regels bepalen dat banken grotere buffers aan moeten houden. Op die manier is de kans kleiner dat overheden weer banken moeten redden.

Banning en De Witt over dit belang:

Het belang in Van Lanschot werd een molensteen. Het werd steeds minder waard en bleek onverkoopbaar.