Deel Kamer wil opheldering van Rosenthal over Israël-beleid kabinet

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Foto NRC / Roel Rozenburg

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen vanavond opheldering van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het Israël-beleid. Nederland heeft zich uitgesproken tegen een VN-onderzoek naar de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit een document dat is ingezien door NRC Handelsblad.

Staatssecretaris Knapen (CDA) zei in de Kamer slechts dat Nederland zich wilde onthouden van een oordeel.

Nederland was “in alle gevallen tegen”

Het onderzoek is behandeld in de VN-Mensenrechtenraad. Uit een verslag van een voorvergadering blijkt dat Nederland “in alle gevallen tegen” was. In een reactie geeft Buitenlandse Zaken desgevraagd toe dat Nederland “aanvankelijk gepleit heeft voor een gemeenschappelijke tegenstem van de EU-lidstaten.”

D66-leider Alexander Pechtold wil vandaag nog een brief met uitleg. Pechtold: “Het lijkt wel alsof Nederland meer pro-Israël is dan Israël zelf.”

Kabinet wilde kritisch EU-rapport over geweld niet onderschrijven

Eerder lekte via NRC Handelsblad uit dat het kabinet een kritisch EU-rapport over geweld door Israëlische kolonisten niet wilde onderschrijven. Nederlandse ambtenaren blijken naar aanleiding van die berichtgeving een waarschuwende mail naar hun buitenlandse collega’s te hebben gestuurd:

“Zolang niets wordt ondernomen om de veiligheid van interne EU-besprekingen te garanderen en het lekken van informatie te voorkomen, zal Nederland de besprekingen van alle rapporten en discussies over de Palestijnse gebieden opschorten.”

In diplomatieke kringen is verbaasd gereageerd op deze harde reactie. Oud-diplomaat Koos van Dam:

“Het lijkt wel alsof de minister wil dat er überhaupt niet wordt gerapporteerd over het optreden van Israël in de Palestijnse gebieden. Maar het is merkwaardig om dat op deze manier te blokkeren.”