De laatste ‘Heldring’ is gedrukt: onze 94-jarige columnist zwaait af

Jérôme Louis Heldring in september 2010.
Jérôme Louis Heldring in september 2010. Foto NRC / Vincent Mentzel

Een diepe buiging maakte onze hoofdredacteur toen hij eergisteren naar buiten moest brengen dat Jérôme Louis Heldring zijn pen neerlegt. Heldring schreef door tot zijn 94e, maar de inspiratie is er niet meer. Vandaag verschijnt zijn laatste column.

Heldring (van 1917) maakt vandaag af waar hij ruim 52 jaar geleden mee begon: de column ‘Dezer Dagen’, waarvan de eerste op 4 januari 1960 verscheen. Toen stond, onderaan pagina 3, die titel voor het eerst boven zijn stukje.

De allereerste 'Dezer Dagen' van 4 januari 1960.

De allereerste 'Dezer Dagen' van 4 januari 1960.De allereerste 'Dezer Dagen' van 4 januari 1960.

Hij was in de tussentijd, van ‘68 tot ‘72, hoofdredacteur. In 1993 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam en in 2007 kreeg hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (bekijk hier een interview daarover). Daarnaast is hij de auteur van de beginselen van de krant, die hij naar eigen zeggen “op een zondagmiddag” schreef, maar die nog onverkort als leidraad gelden.

Iets meer dan een jaar geleden zat Heldring bij De Wereld Draait Door. Daar vertelde hij dat hij onze site nooit bezoekt. Andere sites net zo min trouwens; internet heeft hij niet. Elke morgen ging hij voor dag en dauw naar de Haagse redactie van NRC Handelsblad om daar de kranten door te spitten, op zoek naar materiaal voor zijn column. Die tikte hij op een typemachine en zo leverde hij zijn kopij in.

In januari 2010 was hij vijftig jaar columnist. Hij blikte toen op zijn eigen plek terug op die allereerste, en schreef:

“Toen ik het artikel overlas waarmee ik op 4 januari 1960 de rubriek opende die ik nu nog schrijf, dacht ik: ‘Niemand schrijft meer zo. Wat een plechtstatige taal!’”

Vandaag verschijnt Heldring dus voor het laatst. “Aangezien ik niet in herhaling van uitgekauwde thema’s wil vervallen, lijkt het me nu beter een einde te maken aan mijn rubriek”, schreef hij onlangs in een brief aan de hoofdredactie. Heldring reflecteert vandaag niet op zijn eigen imposante staat van dienst; hij snijdt in plaats daarvan het populisme aan in zijn laatste 723 gedrukte columnwoorden. Aanstaande zaterdag blikt hij in een afscheidsstuk nog wel terug.

Wel wordt hij vandaag geflankeerd door vier collega-columnisten (Fresco, Baudet, Scheffer en Heijne) die des te meer terugkijken op 52 jaar ‘Dezer Dagen’. Bas Heijne opent: “De feiten spreken het tegen, maar zelf had ik de indruk dat J.L. Heldring alleen maar jonger werd.”

Abonnees kunnen hier de digitale editie van vandaag vinden.