Connecticut stap dichterbij afschaffing doodstraf

Connecticut religious leaders who oppose the death penalty stop for a prayer during a march to the state Capitol for a rally in favor of repealing the punishment at state level in Hartford, Conn., Tuesday, April 3, 2012. Connecticut legislators are considering a bill that would abolish the state death penalty for future cases and replace it with life imprisonment. (AP Photo/Jessica Hill)
Connecticut religious leaders who oppose the death penalty stop for a prayer during a march to the state Capitol for a rally in favor of repealing the punishment at state level in Hartford, Conn., Tuesday, April 3, 2012. Connecticut legislators are considering a bill that would abolish the state death penalty for future cases and replace it with life imprisonment. (AP Photo/Jessica Hill) Religieuze leiders die gekant zijn tegen de doodstraf bidden tijdens hun mars naar het Capitool. Foto AP / Jessica Hill

In de Amerikaanse staat Connecticut heeft een meerderheid in de Senaat gestemd voor het afschaffen van de doodstraf.

De Democratische meerderheid in de Senaat stemde met 20 stemmen voor en 16 stemmen tegen. Alle Republikeinen in de Senaat stemden tegen. Als het voorstel door het Huis van Afgevaardigden komt, waar de Democraten ook sterk vertegenwoordigd zijn, is Connecticut de vijfde Amerikaanse staat die in vijf jaar de doodstraf afschaft.

De doodstraf zou in dat geval worden vervangen door een levenslange gevangenisstraf zonder de kans op vervroegde vrijlating. De aanpassing zal alleen gelden voor toekomstige veroordelingen, niet voor de elf mannen die zich op dit moment in de dodencel in Connecticut bevinden. De Democratische senator Gayle Slossberg sprak op de dag van de stemming over de doodstraf: ‘Executeert een morele maatschappij mensen? Zijn wij dan niet het kwaad dat we juist proberen te bestrijden?’

In de Verenigde Staten wordt de doodstraf nog in 34 van de 50 staten gehanteerd. Sinds die in 1976 opnieuw werd ingevoerd, is in Connecticut de straf bij slechts een persoon uitgevoerd. Dat was in 2005.