Angstig treinpersoneel krijgt eigen meldpunt voor Koninginnedag

eldpunt kan treinpersoneel komende Koninginnedag klachten over veiligheidsmaatregelen kwijt. Foto NRC / Arjan de Jongh

Bezorgdheid bij treinpersoneel over de veiligheid rondom Koninginnedag heeft vakbond VVMC doen besluiten een meldpunt te openen.

Bij het meldpunt, dat volgens de vakbond volgende week de lucht in gaat, kunnen de personeelsleden zich beklagen over het tekort aan veiligheidsmaatregelen. Op Koninginnedag zelf kunnen ook misstanden worden gemeld.

Het besluit om een meldpunt te openen is het gevolg van een bericht in dagblad Sp!ts vanochtend. Daarin wordt melding gemaakt van personeelsleden die, uit angst voor een herhaling van de ongeregeldheden van vorig jaar, overwegen het werk op de feestdag neer te leggen.

Het treinpersoneel van de stations van Eindhoven en Den Bosch kregen toen te maken met buitensporig geweld. Vakbondbestuurder Wim Eilert zei daarover: “Er waren massale vechtpartijen en in een geval werd geprobeerd iemand voor de trein te gooien. Een manager heeft toen overwogen het station te sluiten. Er is zelfs op het personeel gepist.”

De kaderleden van de vakbond wilden daarom worden betrokken bij het overleg over de maatregelen die de komende Koninginnedag worden genomen, maar dat zou nauwelijks zijn gebeurd. Zij willen onder meer dat meer agenten en beveiligers worden ingezet.