Zlatan over ‘thuisfluiter’: ik begrijp José Mourinho

In Milaan is iedereen het er over eens: FC Barcelona is de sterkste voetbalclub ter wereld en heeft verdiend gewonnen van AC Milan, maar de tweede strafschop die Björn Kuipers gisteren gaf was discutabel.

De Nederlandse scheidsrechter toonde in elk geval veel lef door Barcelona een tweede strafschop te geven. De Italiaanse verdediger Alessandro Nesta hield bij een hoekschop opzichtig het shirt van zijn Spaanse tegenstander Sergio Busquets vast. Doorgaans wordt dat niet bestraft. Milan was woedend nadat Kuipers de penalty toekende.

De krant la Repubblica vat het vanmorgen zo samen: „Het betrof een schermutseling in het strafschopgebied die in Italië zelden wordt bestraft, maar in het buitenland wel...” De krant spreekt van een „strafschopje’’, een cadeautje, temeer daar de corner nog niet was genomen en de bal niet in het spel was.

De Zweedse Milan-spits Zlatan Ibrahimovic beklaagde zich: „De arbiter gaf een strafschop op een moment dat de bal niet eens in het spel was. Ik begrijp Real Madrid-coach Mourinho die boos wordt als hij bij Barcelona speelt [en zich dan altijd benadeeld voelt]. Ik zeg niet dat hij gelijk heeft, maar ik begrijp hem. Er zo uitvliegen ontneemt me de zin erover te praten”, zei de ex-Ajacied.

Clarence Seedorf vroeg landgenoot Kuipers tijdens de wedstrijd waarom hij een strafschop gaf en kreeg een gele kaart. „De scheidsrechter had het spel kunnen stilleggen voordat de hoekschop werd genomen”, verklaarde de middenvelder van Milan na zijn wisselbeurt. Op de vraag of dit zijn laatste Champions Leage-duel is geweest, zei de 36-jarige Seedorf: „Ik weet het niet.”

Barbara Berlusconi, dochter van Milan-eigenaar en oud-premier Silvio Berlusconi en lid van de raad van bestuur van de club: „Het was een bittere avond. De scheidsrechter heeft de uitslag misschien beïnvloed met een twijfelachtige beslissing. Maar complimenten voor Barcelona dat altijd grote kracht en kwaliteit toont.”