Weer uitstel stemming amnestiewet rond proces Bouterse

Nederland zet Suriname onder druk om president Bouterse geen immuniteit te verschaffen. Foto AP / Edward Troon

Het Surinaamse parlement is er niet in geslaagd gisteravond te stemmen over de wijziging van de omstreden amnestiewet met betrekking tot het proces rond de Decembermoorden. De vergadering werd om 19.15 uur lokale tijd verdaagd naar vandaag 14.00 uur Nederlandse tijd, melden Surinaamse media.

Als de wet wordt aangenomen, worden president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder vervolgd. Wat precies de consequenties zijn als de initiatiefwet wordt aangenomen, is nog niet duidelijk. Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces dan moet worden stilgelegd.

De vergadering die maandag van start ging onder veel belangstelling van Surinaamse en Nederlanse pers, duurde lang en de gemoederen onder de parlementariers liepen soms hoog op. Bij aanvang werd aan het inititiefvoorstel toegevoegd dat er bij wet een waarheids- en verzoeningscommissie zal komen.

Krijgsraad heeft laatste woord

De indieners van het wijzigingsvoorstel moeten nog vragen van tegenstanders beantwoorden. Zij willen onder meer weten waarom eerst amnestie moet worden gegeven en dan pas een waarheidscommissie moet worden ingesteld. De krijgsraad heeft voor 13 april een zitting gepland waar de auditeur militair de eis tegen Bouterse en de andere verdachten zal uitspreken.

Volgens Surinaamse media gaat de krijgsraad dan in op de amnestiewet, als die wordt aangenomen, en besluit of deze wet geldt voor deze zaak of niet. De advocaat van de verdachten, Irwin Kanhai, wil tijdens deze zitting pleiten voor vrijspraak voor Bouterse en consorten.

Felle kritiek VS, Nederland en Amnesty

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Suriname kreeg al felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. De Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst Gerard Spong liet weten het land te willen aanklagen als het zover zou komen.

De amnestiewet is volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in strijd met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen. Het proces over de Decembermoorden moet doorgaan, schreef Rosenthal dinsdag in een verklaring. De Europese Unie heeft een verklaring klaarliggen.

Bouterse zou zelf twee tegenstanders hebben gedood

Op 8 december werden vijftien tegenstanders van het regime van legerleider Bouterse in Fort Zeelandia omgebracht. Bouterse heeft volgens medeverdachte Ruben Rozendaal twee van hen zelf omgebracht. Bouterse, die sinds augustus 2010 president van Suriname is, heeft altijd gezegd niet op Fort Zeelandia te zijn geweest tijdens de executies. Wel ziet hij zichzelf als politiek verantwoordelijke.