Vissers zoeken schatten van de VOC

In this Monday, Feb. 13, 2012 photo, a diver swims near a Dutch East India Company (VOC) cannon from a shipwreck that is believed to be from the 17th century, in Mentawai Islands, Indonesia. Indonesia, a sprawling archipelago nation straddling the equator, remains desperately poor despite its vast oil, coal and gold reserves. Its graveyard of ships from Asia, Europe and the Middle East, one of the biggest in the world with nearly 500 wrecks identified so far, has long been viewed as yet another resource to exploit. (AP Photo/Dita Alangkara)
In this Monday, Feb. 13, 2012 photo, a diver swims near a Dutch East India Company (VOC) cannon from a shipwreck that is believed to be from the 17th century, in Mentawai Islands, Indonesia. Indonesia, a sprawling archipelago nation straddling the equator, remains desperately poor despite its vast oil, coal and gold reserves. Its graveyard of ships from Asia, Europe and the Middle East, one of the biggest in the world with nearly 500 wrecks identified so far, has long been viewed as yet another resource to exploit. (AP Photo/Dita Alangkara) AP

Indonesische vissers plunderen historische schatten uit scheepswrakken van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Voorwerpen uit de wrakken vormen een inkomstenbron voor arme vissers. Tot dusverre zijn er zo’n 500 wrakken gelokaliseerd van schepen die afkomstig waren uit Europa, Azië en het Midden-Oosten. Sommige schattingen spreken van 10.000 wrakken op de zeebodem. AP