Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tijdelijk PvdA-Kamerlid Leerdam houdt het alweer voor gezien

John Leerdam werd 29 februari ingezworen als vervanger van PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma. Vandaag stapte hij na onhandige uitspraken tegenover 3FM op. Foto screenshot NOS

Tijdelijk PvdA-Kamerlid John Leerdam stopt ermee. Dat heeft hij vanavond in een verklaring laten weten. Aanleiding is een interview in het radioprogramma Giel van 3FM, waarin hij zich naar eigen zeggen heeft laten verleiden tot uitspraken die de geloofwaardigheid van hemzelf, de Tweede Kamer en zijn partij hebben geschaad.

Dat meldt de PvdA. Leerdam kwam in opspraak nadat hij maandag inhoudelijk tegenover 3FM reageerde over de niet bestaande straatterrorist Jael Jablabla. Het Kamerlid, dat tijdelijk Sharon Dijksma verving vanwege zwangerschapsverlof, werd door de radiozender in de maling genomen en kreeg daardoor veel kritiek. Leerdam zei in het gewraakte interview, waarvan gisteren een fragment werd uitgezonden, zelfs met vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem over Jablabla gesproken te hebben.

Maandag was het PvdA-Kamerlid ook al te horen. Toen vroeg de verslaggever van 3FM, Lex Uiting, Leerdam wat hij ervan vond dat Ariel Sharon de Syrische leider Assad in Israël asiel zou willen aanbieden. Leerdam antwoordde dat de Verenigde Naties en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal dat goed in de gaten moesten houden. Sharon, oud-premier van Israël, ligt al sinds 2006 in coma. Gisteren reageerde PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom nog enigszins laconiek, het was “een beetje dom” van Leerdam. Samsom:

“Iedereen kan fouten maken. Hij heeft er één gemaakt en hij heeft tegen mij gezegd dat hem dat spijt.”

Samsom beaamde dat de kwestie niet goed is voor de geloofwaarheid van het Kamerlid. “Shit happens”, vond Leerdam zelf. “Morgen gaan we gewoon weer aan de slag.” Maar vanochtend was een derde fragment te horen waarin Leerdam onderuitging. “Ik heb ze op de radio gehoord”, zei hij over een bandje dat niet bestaat.

Volgens politiek chef Herman Staal van NRC Handelsblad is het besluit van Leerdam om zich uit de Kamer terug te trekken “misschien verstandig” omdat een incident wat eerder vooral grappig ontvangen werd, gevolgen had kunnen hebben voor de geloofwaardigheid van zijn partij. Staal:

“Als een Kamerlid iets verzint is dat natuurlijk niet niks, ook als het om zulke kleine dingen gaat. Het is uiteindelijk wel heftig voor Leerdam. Hij had graag definitief de Kamer in gewild. Het lijkt een beetje op het incident met VVD-er Arend-Jan Boekesteijn, die iets te veel zei, maar geen onwaarheden.”

Leerdam is niet de enige die ooit in de val van 3FM trapte. In oktober vorig jaar vergat SP-leider Emile Roemer in een vraaggesprek even dat Boris Jeltsin al een paar jaar niet meer leeft. Er werd toen gevraagd wat hij ervan vond dat de Russische oud-president onderdak bood aan de ‘gevluchte’ Libische leider Moammar Gaddafi.