Romney over de helft van benodigd aantal kiesmannen

Romney hoeft al niet meer bezig te zijn met het winnen van zieltjes voor de voorverkiezingen, zijn hersenen zullen kraken over hoe Obama aan te pakken nu zijn grootste stok om mee te slaan, de economie, wer aantrekt. Foto AFP / Justin Sullivan

Met winst in de staten Wisconsin, Maryland en Washington D.C. heeft Mitt Romney zijn greep op de Republikeinse voorverkiezingen nogmaals verstevigd. De topfavoriet heeft nu meer dan de helft van het benodigd aantal kiesmannen om het in november op te nemen tegen Barack Obama.

Ondanks de steeds groter wordende druk van binnen de partij weigert tegenstrever Rick Santorum zijn kandidaatschap in te trekken. De Republikeinen zouden dit graag zien om zo de eenheid binnen te partij te bewaren.

Wisconsin was de belangrijkste staat die gisteravond en vannacht op het spel stond. Het was de enige staat van de drie waar Santorum campagne voerde en waar 42 van de 95 kiesmannen te winnen waren. Na 80 procent van de stemmen te hebben geteld stond Romney in Wisconsin op 42 procent, Santorum op 38. Ron Paul, die totaal geen rol speelt, kwam met 12 procent nog uit vóór Newt Gingrich die 6 procent van de stemmen ophaalde.

Met 655 kiesmannen staat Romney er nu zeer comfortabel voor. Rick Santorum volgt met 278, Newt Gingrich (135) en Ron Paul (51) staan buitenspel.

Vizier kan op Obama gericht worden

Romney kan de eindzege alleen theoretisch nog ontgaan. Hij richt zijn campagne al niet meer in op zijn tegenstrevers binnen de partij, maar opent de aanval inmiddels al op Obama. Voor de Republikein kunnen de voorverkieizngen niet gauw genoeg afgelopen zijn want de huidige president wint weer aan populariteit.

Het probleem voor Romney is dat hij vooral de economie heeft aangegrepen om stemmen te winnen. Maar die trekt nu weer een beetje aan en Amerikanen zouden weer wat optimistischer zijn geworden nu de werkloosheid daalt.

Romney haalt het Republikeinse stokpaardje van stal: