Romantische komedie, maar met mensen van vlees en bloed

Weekend Regie: Andrew Haigh. Met: Tom Cullen, Chris New, Jonathan Race. In: 11 bioscopen.

Als het in de media over homoseksualiteit gaat in de media, gaat vaak over uit de kast komen, zoals in het door Arie Boomsma gepresenteerde programma waarin hij jonge homo’s aanmoedigt om die grote stap te zetten. De Britse regisseur Andrew Haigh gaat met zijn tweede film Weekend verder: wat gebeurt er nadat je uit de kast bent gekomen? Hoe ga je om met je seksualiteit? Wat voor plek heeft je geaardheid in je leven?

De opzet van Weekend doet een klein beetje denken aan Richard Linklaters Before Sunrise (1995), maar dan met twee homoseksuele jongens. Russell en Glen ontmoeten elkaar in een homobar, brengen de nacht met elkaar door en praten over van alles en nog wat. Wat begint als een vrijblijvende onenightstand verandert in een dieper contact tussen de twee. Ze vinden elkaar toch wel heel leuk, ondanks hun verschillen. Zit er meer in?

Het knappe van Weekend zijn de uiterst natuurlijke dialogen en het al even natuurlijke spel van de twee hoofdrolspelers. Beiden lijken geïmproviseerd, maar dat is slechts schijn. Haigh filmt hun gesprekken meestal in lange opnames, waarbij soms subtiel de focus verschuift tussen de personages. Een verschuiving die hun uiteenlopende opvattingen over leven en liefde reflecteert. Ook heeft Haigh veel aandacht voor de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, een anonieme flat aan de rand van het grauwe Nottingham.

Glen en Russell grappen over de romantische komedie Notting Hill, een film die ze niet hebben gezien. Ondanks die spot heeft Weekend veel gemeen met de conventies van de romcom, dit is waarschijnlijk de reden waarom de film ook aanslaat bij een heteroseksueel publiek. Aan het begin zijn Glen en Russell heel verschillend maar gaandeweg ontdekken ze elkaar, leren ze elkaar beter kennen. Veel van hun gesprekken gaan over hun (homoseksuele) identiteit. De assertieve en zelfverzekerde Glen hamert op openheid over je geaardheid, Russell is wat voorzichtiger. Als er wat homofobe jongeren in de tram staan, neemt hij uit voorzorg zijn pet af, voordat ze hem van zijn hoofd kunnen slaan.

Als het weekend voorbij is, weten we dat Glen veel kwetsbaarder is dan hij zich voordoet en Russell minder timide dan hij lijkt. Hun ‘brief encounter’ heeft veel losgemaakt, ook bij de toeschouwer.