Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onrust in Athene na publieke zelfmoord wanhopige Griek

Caption: People read messages left by passerby near the place where an elderly man shot himself in the head on April 4, 2012 at the central Syntagma Square, in Athens, a focal point of anti-austerity protests. Police said the 77-year-old, whose identity was not revealed, reportedly crying out that he did not want to leave his children in debt, killed himself outside the Syntagma metro station, around a hundred metres from parliament, which for two years has been the main rallying point for demonstrations against government austerity measures. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
Caption: People read messages left by passerby near the place where an elderly man shot himself in the head on April 4, 2012 at the central Syntagma Square, in Athens, a focal point of anti-austerity protests. Police said the 77-year-old, whose identity was not revealed, reportedly crying out that he did not want to leave his children in debt, killed himself outside the Syntagma metro station, around a hundred metres from parliament, which for two years has been the main rallying point for demonstrations against government austerity measures. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI Mensen verzamelen zich rond de boom waar een 77-jarige gepensioneerde man zichzelf doodschoot, vanwege de economische problemen in Griekenland. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Een bejaarde Griekse man pleegde vanochtend zelfmoord op het drukste plein van Athene. In een afscheidsbrief liet de 77-jarige man weten dat de financiële problemen in het land de aanleiding waren voor zijn daad. Uren na de zelfmoord kwam het tot kleine botsingen tussen 1.500 anti-regeringsdemonstranten en oproerpolitie.

Dat meldt persbureau AP. De betogers kwamen samen op het Syntagma-plein, waar de man zichzelf dood schoot, na oproepen via social media en riepen op tot vreedzame protesten tegen de Griekse politici die burgers tot wanhoop zouden drijven met de straffe bezuinigingen die nodig zijn om het land weer economisch op de rails te krijgen. Op het centrale plein kwam het tot botsingen, waarna de politie pepper spray gebruikte om jongeren te verdrijven die met flessen gooiden.

Naast de demonstratie werden er ook tientallen briefjes aan een boom bevestigd waar de gepensioneerde apotheker zichzelf van het leven beroofde. ‘Het was moord, geen zelfmoord’ en ‘Bezuinigingen zijn dodelijk’, stond er op enkele briefjes. In Griekenland is het aantal zelfmoorden de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. Het land kampt met een ernstige economische crisis, wat tot zware bezuinigingen en een stijgende werkloosheid heeft geleid.