Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NRC Handelsblad biedt excuses aan

De hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch, heeft zich vandaag in de krant geëxcuseerd voor de berichtgeving over Friso. “Ik bied de lezer mijn excuses aan, omdat we in deze zaak niet hebben beantwoord aan de hoge normen die hij van ons mag verwachten, en aan de koninklijke familie voor het persoonlijk leed dat we mogelijk hebben vergroot”, schrijft Vandermeersch.

Vandaag publiceerde de krant ook het verslag van de oud-ombudsman van De Volkskrant, Thom Meens. De hoofdredactie van NRC Handelsblad had aan Meens gevraagd om de berichtgeving over het ongeluk van de prins, waarover extern en intern commotie was ontstaan, door te lichten.

Meens besluit zijn verslag:

“Samenvattend kun je concluderen: niemand ter redactie heeft zich gerealiseerd hoe explosief het materiaal was. Het ging om een lid van de Koninklijke familie. De krant beschikte over exclusieve medische informatie, verkregen op een plaats in een ziekenhuis waar je normaal geen toegang hebt, en die je bovendien toeschrijft aan een bron, bij wie een gewoon verslaggever op dat moment nooit in de buurt kan komen. Een hoogleraar neurochirurgie, die overigens ontkent dat hij al die informatie heeft gegeven. Door de ik-vorm kreeg het verhaal een extra dimensie, die nog werd versterkt door de plaats in de krant: pal op de voorpagina. Met een kop erboven die in één klap, als speculatie, iets opriep wat niemand tot dan besefte: het brein is in gevaar. Bovendien verscheen het verhaal in NRC Handelsblad, doorgaans, maar niet dit keer, een toonbeeld van betrouwbare en zorgvuldige kwaliteitsjournalistiek.”

Vandermeersch onderschrijft de conclusies van Meens. “We kunnen niet anders dan vaststellen dat we fouten hebben gemaakt. Dat gebeurde na een exceptionele samenloop van omstandigheden, met de beste bedoelingen, in onze ijver om de lezer zo goed mogelijk te informeren en onze journalistieke taak te vervullen”, aldus de hoofdredacteur.

Thom Meens doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen voor het verder aanscherpen van de journalistieke normen. Die moeten voorkomen dat dergelijke incidenten nog eens voorkomen. Vandermeersch zegt in zijn stukje dat “we die ter harte zullen nemen”.