Kortkolom kunst

Edgar Reitz werkt aan nieuw deel ‘Heimat’

Rotterdam. De Duitse regisseur Edgar Reitz werkt aan een vierde deel van zijn monumentale televisiereeks Heimat. De opnames in de landelijke Duitse streek Hunsrück tussen Moezel en Rijn bij Koblenz beginnen in april, zo meldt Reitz op zijn website. In de eerste twee reeksen uit 1984 en 1992 beschreef hij nauwgezet het leven van de bewoners van het dorpje Schabbach van het begin van de twintigste eeuw tot de jaren zeventig. Heimat 3 (2004) gaat over de jaren tachtig en negentig. Aan die in totaal al meer dan 50 uur televisie voegt Reitz nu een bioscoopfilm toe die speelt in de negentiende eeuw. Die Andere Heimat volgt een voorvader van een van de hoofdpersonen uit Shabbach die van plan is naar Brazilië te emigreren. De film moet volgend jaar uitkomen. (NRC)

Censuur Thailand verbiedt film ‘Macbeth’

Bangkok. De Thaise censuur heeft een bewerking van Shakespeare’s Macbeth verboden omdat er politieke onrust door zou kunnen ontstaan. De in het Thais gesproken Shakespeare moet dood gaat over een theatergroep in een fictief land dat lijkt op Thailand die aan een uitvoering van Macbeth werkt. Bij Shakespeare moordt een generaal zich een weg naar de Schotse troon. Regisseur Ing K. zei dat de censors het gevoel hadden dat de politiek gewelddadige scènes „verdeeldheid zouden kunnen zaaien onder het Thaise volk”. (Novum)

Ai Weiwei plaatst camera’s in zijn huis

Rotterdam. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft, in reactie op de dagelijkse toezicht van de Chinese autoriteiten, camera’s opgehangen in zijn huis. Op weiweicam.com zijn de hele dag zijn activiteiten binnenshuis te volgen. Ai is een van de meest uitgesproken en felle critici van de Chinese communistische partij. Hij mag de stad niet verlaten, zijn huis wordt bewaakt en zijn telefoon wordt afgeluisterd. De site is slecht bereikbaar. (NRC)

Gotye scoort grootste hit ooit in Top 40

Rotterdam. Somebody That I Used To Know van de zanger Gotye in duet met de Nieuw-Zeelandse zangeres Kimbra, is de grootste top 40-hit aller tijden. De Belgisch-Australische zanger gaat deze week Trio Hellenique voorbij dat het record met La Danse de Zorba 46 jaar in handen had, maakte de Stichting Nederlandse Top 40 bekend. (Novum)

Ziggy Stardust hoes historische locatie

Rotterdam. Heddon Street, de locatie op de hoes van David Bowies The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars, is deze week een officieel monument geworden. Het is dit jaar veertig jaar geleden dat het album uitkwam. (NRC)