Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Defensie

Het Qingming-festival is begonnen, tijd om de doden te eren met ferrari’s

China eert vandaag zijn doden want het jaarlijkse Qingming-festival is weer begonnen. Honderden miljoenen Chinezen bezoeken dezer dagen begraafplaatsen om graven van familieleden schoon te vegen en deze te voorzien van lekkere hapjes. Maar ook van nuttige dingen zoals iPhones, geld, Ferrari's, huizen en horloges - maar wel van papier of karton. Die spullen zouden de doden nodig hebben om zich bijvoorbeeld vrij te kopen uit de onderwereld, schrijft onze China-correspondent vandaag in NRC Handelsblad. Hieronder een selectie van het eeuwenoude ritueel:
Mensen gooien nepgeld in de lucht om te verbranden. Anderen vouwen het in speciale vormen om hun voorouders te eren.
Wong Maye-E / AP
Families op een begraafplaats in Jinjiang.
AFP
Families op een begraafplaats in Jinjiang.
AFP
Een Chinese vrouw besprenkelt het graf van een familielid in Peking. Naast bloemen wordt ook (nep)geld aan de dode geschonken. Door dit te verbranden bereikt dit het familielid, waarna deze in het hiernamaals bijvoorbeeld zonden kan afkopen of het bestaan makkelijker te maken.
AFP
Een uitbundig uitgedoste marskramer bij het Yuyuan Tan Park in Peking verkoopt spullen voor het Qingming-festival.
Mark Ralston / AFP
Familieleden bidden bij het familiegraf in Shanghai. Voor Chinezen wordt het Qingming-festival steeds duurder door de stijgende prijzen van begraafplaatsen.
AP
Bloemen en andere offers op de graven van een begraafplaats in Singapore.
Wong Maye-E / AP
Leden van de Hsu familie versieren het familiegraf in Taipei met gekleurde papiertjes om hun voorouders gunstig te stemmen.
Pichi Chuang / Reuters
Een man veegt de tombe schoon van zijn voorouders op een begraafplaats in Taipei.
Pichi Chuang / Reuters