Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Storing bij Vodafone na brand in Rotterdam - ‘voorlopig nog niet geblust’

Screenshot NOS

De grote brand die vanochtend is uitgebroken in een pand met netwerkapparatuur van Vodafone in Rotterdam is nog altijd niet meester, maar het gevaar voor de technische ruimten is geweken, zo meldt een woordvoerder van de brandweer aan nrc.nl. Door de brand is een netwerkstoring ontstaan bij Vodafone.

Volgens de woordvoerder duurt het naar verwachting nog wel een tijd voordat de brand geheel geblust is:

“De brand woedt momenteel nog in het dak, en om daar goed bij te kunnen moet de brandweer sloopwerkzaamheden uitvoeren. Dat gaat gepaard met instortingsgevaar, waardoor zeer zorgvuldig gehandeld moet worden. Waarschijnlijk is men nog wel een tijd bezig voor de brand volledig meester is.”

Bij de brand is één medewerker van de brandweer licht gewond geraakt volgens de woordvoerder, verder zijn er geen gewonden gevallen. Bij de uitbraak van de brand was er niemand in de ruimte aanwezig.

De politie verklaart tegenover Novum dat de netwerkstoring het gevolg is van uitval van apparaten in de ruimte waar de brand uitbrak:

“Als de apparatuur in een van de ruimtes uitvalt, kunnen klanten van Vodafone rond deze zendmast niet meer mobiel bellen. Omdat dit gevaar geweken is, is de kans dat de storing in het mobiele telefoonverkeer zich uitbreidt kleiner geworden.”

De woordvoerder benadrukt dat 112 voor hen altijd bereikbaar blijft. Voornamelijk in Zuid-Holland hebben veel gebruikers van de provider problemen met bellen en mobiel internetten. Vodafone meldt dat de impact van de brand wordt onderzocht.

Twitter avatar vodafoneNL Vodafone Webcare @Linkforsoad je kunt problemen ervaren door de brand in Rotterdam. Kijk op: http://t.co/d0Po1k0g voor meer informatie.^AV

De zendmast werkt volgens de politie momenteel nog wel, maar op Twitter melden veel klanten bereikproblemen te hebben, wat ook de politie bevestigt:

“Hier zien we ook dat sommigen problemen hebben, maar anderen kunnen nog wel bellen. Het verschilt per telefoon.”

Het valt volgens de politiewoordvoerder nog niet te garanderen dat de zendmast niet volledig uitvalt. Vodafone meldt aan Novum dat de apparatuur nog altijd bedreigd wordt door instorting van het pand. Bij het uitbreken van de brand explodeerden enkele gasflessen op het dak, waardoor ook deze vlam vatte. De totale impact van de brand wordt door het bedrijf onderzocht. Vodafone verklaart dat de storing in het mobiele telefoonverkeer nog niet is opgelost, maar zich waarschijnlijk niet uitbreidt.


Grotere kaart weergeven