Familieleden om fraude opgepakt

In een grootschalig onderzoek naar fraude heeft de politie gisteren in Noord-Brabant acht leden van een familie aangehouden.

Bij huiszoekingen in een kapitale villa aan de Graafsebaan in Rosmalen zijn volgens de politie onder meer een „aanzienlijke hoeveelheid” geld, een boot en veertien dure auto’s in beslag genomen. Het pand diende als woonhuis van de familie en was tevens het adres van de ‘Stichting huisvesting Roma’.

De bovenregionale recherche Zuid-Nederland is al jaren bezig met het onderzoek naar de uit Bulgarije afkomstige familie. Ze bezitten verschillende panden en hebben tevens een uitkering. De politie had signalen over verdachte geldtransacties. Panden werden door de familie met „grote sommen contant geld” gekocht.

Op tien locaties in Den Bosch, Rosmalen en Heeswijk-Dinther doorzicht de politie panden. Daarbij zijn computers en administratie in beslag genomen. Voor verder onderzoek werd ook beslag gelegd op zeven panden, met een gezamenlijke waarde van enkele miljoenen euro’s.

Zogeheten advanced search teams van het ministerie van Defensie werden ingezet om te zoeken naar verborgen opslagruimtes. Op die manier is onder meer verstopt geld getraceerd en zijn er Rolex-horloges gevonden.

Ook op diverse locaties in Zweden zijn gisteren huiszoekingen gedaan, die verband houden met de arrestaties in Brabant. In Zweden zijn drie mannen aangehouden. Zij vormen het bestuur van een Zweedse stichting die betrokken zou zijn bij valsheid in geschrifte en zou meewerken aan het witwassen van criminele inkomsten door de Nederlandse verdachten.

Het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) in Oosterhout coördineert het onderzoek naar de gearresteerde Roma-familie – zeven mannen tussen de 19 en 54 jaar en een 35-jarige vrouw. Nederland telt nu tien van deze RIEC’s, plus een landelijk expertisecentrum in Den Haag. Daarin werken politie, Openbaar Ministerie, sociale recherche en fiscus samen om, aldus Binnenlandse Zaken, „economische machtsposities te breken die zijn opgebouwd met behulp van op criminele wijze vergaard kapitaal”.