Digitaal dwalen door de straten en steegjes van het oude Rome

Zin in een recreatieve wandeling door het Rome van het jaar 320? Of een rondvlucht? Rome Reborn is een digitale, driedimensionale reconstructie van het oude Rome. Op internet te vinden in Google Earth en als video, u aangeboden door de universiteit van Virginia.

Een antieke versie, Rome Reborn 1.0 (2007), is bewaard gebleven in scherpe maar ietwat schematische computerbeelden en een aantal vrij wazige video’s op YouTube. Er is onder andere een wandeling over het Forum Romanum, een bezichtiging van het Colosseum en een rondvlucht over de stad.

Waarom het jaar 320? „Rond 320 was het inwonertal van Rome op zijn hoogtepunt, grote christelijke kerken werden net gebouwd. Na deze datum kwamen er weinig publieke gebouwen meer bij. Veel van wat nu van het oude Rome over is, dateert uit deze periode. Daardoor is een reconstructie minder speculatief dan hij zou zijn voor eerdere fases,” aldus de website romereborn.virginia.edu.

Versie 1.0 bevatte 7000 gebouwen. Van 250 ‘klasse 1-monumenten’ was redelijk betrouwbare 3D-informatie bekend. „Die informatie komt van afbeeldingen op munten, historische literaire bronnen, voorstellingen van kunstenaars en natuurlijk van opgravingen,” schrijft bedenker Bernard Frischer, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Virginia in een e-mail.

Na die eerste versie zijn de nodige digitale monumenten toegevoegd, zoals het Circus Maximus, het Forum van Augustus, het Forum van Nerva, het theater van Pompeius en verschillende beeldengroepen. Die werden geleverd door partners als de universiteiten van Bordeaux en Caen. Via Google Earth werd versie 2.0 in 2008 opengesteld voor het internettende publiek, dat daar zelf kan beslissen of het wil vliegen of met beide benen op de grond blijven (earth.google.com/rome).

Van allerlei tussenstadia zijn video’s beschikbaar maar de haastige kijker kan meteen door naar de rondvlucht in versie 2.1 uit 2010. Dit is een schitterende animatie met zachte schaduwen, reflectie van bomen in de Tiber – die ook subtiel rimpelt – werkende fonteinen en loepzuiver vloeiende camerabewegingen. Tijdens de vlucht vertellen titels welke gebouwen in beeld zijn: het Circus Maximus, het aquaduct Aqua Claudia – waarvan je de bakstenen kunt tellen als je door een van de bogen vliegt – het keizerlijk paleis, de Boog van Constantijn, enzovoort. Van versie 2.2 is een nieuwe video verschenen; deze staat op de videosite Vimeo maar nog niet op de site van het project. Nieuw daarin zijn het Pantheon en verder marktkraampjes en rondkuierende Romeinen en dieren.

Gevraagd naar zijn plannen laat Frischer weten dat in versie 2.3 binnen een jaar onder andere de Baden van Caracalla zullen worden toegevoegd. In een toekomstige versie 3 zou de bezoeker zelf als avatar kunnen rondwandelen en met andere avatars kunnen praten. Maar om dat te bereiken is eerst een sponsor nodig.

De video is te zien op nrc.nl/bekijks