Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Rond Parijs lezen ze blijkbaar veel Swahili

We lezen echt ontzettend veel Engels met z'n allen in Europa. Beeld: screenshot The Guardian

TraceMedia heeft in samenwerking met het Oxford Internet Institute iets gaafs ontwikkeld: een interactieve wereldkaart waarop je kunt zien welke taal waar gelezen wordt.

Wikipedia doet al jaren dienst als ‘s werelds grootste encyclopedie. ‘Mapping Wikipedia’ maakt slim gebruik van data uit het archief van Wikipedia: de kaart laat zien op welke geografische locatie in de wereld een bepaald lemma in een bepaalde taal op Wikipedia betrekking heeft.

Hoe werkt het? Selecteer één van de talen en de regio in de wereld waar je wil zoeken, en klik op ‘Search’.

Waarschuwing: de pagina kan bij grote zoekopdrachten erg traag worden.