Architecten boycotten opening filminstituut EYE

Het EYE Filminstituut toen het nog in aanbouw was in juni 2011.
Het EYE Filminstituut toen het nog in aanbouw was in juni 2011. Foto NRC / Maurice Boyer

De architecten van het EYE filminstituut in Amsterdam, de Oostenrijkers Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl, blijven vandaag uit protest weg bij de officiële opening van het nieuwe gebouw aan het IJ.

In een verklaring laten de architecten weten boos te zijn over enkele veranderingen in het interieur. Ze zeggen dat zij daarvoor niet verantwoordelijk zijn. Op welke veranderingen zij precies doelen, wil Roman Delugan van Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) niet zeggen.

Hun bezwaren hebben hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanpassingen van de expositiezaal van EYE, die grenst aan de foyer. De architecten hadden die gedacht als één open ruimte met vele scheve wanden, die overloopt in de foyer. Maar de gebruikers van het gebouw hebben uit praktische en akoestische overwegingen een provisorische, rechte tussenwand in de zaal en een toegangssluis tussen de zaal en de foyer geplaatst.

Volgens het bestuur van EYE is er geen sprake van een conflict met de architecten. “De architecten waren wel aanwezig bij de voorbezichtigingen”, zegt een woordvoerster van EYE.

“We weten niet precies waar het om gaat. Maar we denken dat hun bezwaren vooral de sluis tussen de zaal en de foyer gelden. Die moest er komen wegens de brandveiligheid. In de Nederlandse bouw valt nu eenmaal niet te ontkomen aan regels.”

Het nieuwe gebouw van EYE wordt vanavond officieel geopend door koningin Beatrix.

In de Filmbijlage in NRC Handelsblad (digitale editie) vandaag alles over het gebouw van EYE, de openingsexpositie en de vernieuwde programmering.