Vijftien doden bij nieuwe grote brand in Moskou

Bij een grote brand in een schuur aan een marktplein in het zuiden van Moskou zijn vannacht zeker vijftien marktkooplieden om het leven gekomen. De buitenlandse arbeiders sliepen in het pand, meldt persbureau AFP vanochtend.

De arbeiders waren allen afkomstig uit voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Ze hadden vanuit de schuur geen directe toegang tot een vluchtweg naar de straat, en raakten gevangen tussen de vlammen. Ze zijn vervolgens door de rook gestikt, aldus een woordvoerder van de Russische brandweer aan AFP. Deze meldde dat de brand binnen twee uur geblust werd, ongeveer rond zeven uur vanochtend. Het is volgens de brandweer nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. De politie vermoedt dat een elektrische kachel vlam heeft gevat, maar dat wordt nog onderzocht.

De gastarbeiders sliepen in stapelbedden in een krappe ruimte onder armoedige omstandigheden. Of de plek wel legaal was als onderdak voor de gastarbeiders moet volgens de politie nog worden bepaald. Tienduizenden burgers van voormalige Sovjet-Centraal-Aziatische republieken werken op bouwplaatsen en markten van Moskou.

Gisteravond stond het federatie-gebouw in Moskou ook in brand. Het is nog in aanbouw, maar het moe(s)t met 360 meter het hoogste gebouw in Europa worden. Volgens brandweerlieden was er gisteravond nog kans op instorting. Of dat gevaar nog altijd geldt, is nog niet duidelijk. Brandweerlieden gebruikten helikopters om de brand te blussen. Bij deze brand zijn geen slachtoffers gevallen.

http://www.youtube.com/watch?v=e7ZGA9lvSTI