Theo Thijssen-prijs 2012 voor Sjoerd Kuyper

Bergen, 11-08-09. Sjoerd Kuyper, schrijver. Foto Leo van Velzen NrcHb. Sjoerd Kuyper in 2009. Foto Leo van Velzen

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde kent de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012 toe  aan Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952). Dat is zojuist bekendgemaakt.
Kinderboekenrecensent Thomas de Veen sprak Kuyper, die het nieuws gisteravond vernam, vanmorgen telefonisch:

Ik ben als een kind zo blij. Je schrijft je boeken voor de kinderen, maar deze prijs bestaat nou eenmaal en dan droom je er toch een beetje van. Het is zo’n grote bekroning, niet voor een incidentele uitschieter, maar voor veertig jaar schrijven.

Sjoerd Kuyper schrijft voor volwassenen, maar dankt zijn bekendheid vooral aan zijn werk voor kinderen. Kuyper heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan. Robin en Suze (1993), Het eiland Klaasje (1994), Robin is verliefd (2006) en Sjaantje doet alsof (2007) werden bekroond met een Zilveren Griffel en Robin en God (1996) kreeg goud.

Sjoerd Kuyper schrijft verder liedteksten voor het theater en tv-series als Max Laadvermogen en De freules. Voor de verfilming van Het zakmes (1981) schreef Kuyper het scenario, evenals voor de gelijknamige tv-serie. Serie en film kregen vele prijzen, waaronder een Gouden Kalf en de Cinekid Award.


De Theo Thijssen-prijs (voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Joukje Akveld, Karel Berkhout (voorzitter), Peter van Gestel, Rita Ghesquière en Jaap Robben.

Recente laureaten van de prijs zijn Ted van Lieshout (2009), Peter van Gestel (2006), Imme Dros (2003), Joke van Leeuwen (2000), Toon Tellegen (1997), Els Pelgrom (1994) en Wim Hofman (1991).

De oeuvreprijs wordt uitgereikt in het najaar in het Letterkundig Museum.

Vanmiddag in NRC Handelsblad een profiel van Sjoerd Kuyper.