Ode aan de ziel

Nederland, Rotterdam, 28 maart 2012 Filosofie-workshop Nieuw Rotterdams Café, 20 NRC-lezers gaan o.l.v. 2 filosofen op zoek naar hun ziel, Mens&, Brandstof Foto: Thomas Bokeloh
Nederland, Rotterdam, 28 maart 2012 Filosofie-workshop Nieuw Rotterdams Café, 20 NRC-lezers gaan o.l.v. 2 filosofen op zoek naar hun ziel, Mens&, Brandstof Foto: Thomas Bokeloh

‘Schrijf een ode aan de ziel.’ Dat was de laatste opdracht voor de deelnemers aan het NRC Soul Masqué. Hier volgen drie odes.

Vluchtig en vloeibaarTussen de regelsOnder halfgesloten oogledenOp maandagochtend maar niet op woensdagSchuwe schoonheidVerdraagt zij De schijnwerper nietJudika

Oh mooie, wonderschone ziel, Wat ben ik toch trots dat jij in mij huist.Of moet ik zeggen ‘schuilt’...Want vele jaren en vele levensBen jij genesteld in het binnenste van even zo vele lichamen.Sommigen geven gehoor aan jouw oproepAnderen konden dat niet.Wat ben ik DANKBAAR dat jij mij wakker geschud hebt!(of moet ik zeggen dat mijn lichaam jou gewekt heeft?)

Jet

Toen ik langzaam het bewustzijn kreeg, Was jij er al, en wie weet blijf je wel,Als het bewustzijn mij allang verlaten heeft,Je deelt al mijn pijn, mijn vreugde,Mijn verveling, mijn boosheid, mijn verdriet,Maar, en dat maakt je zo uniek,Nooit oordelend,En altijd begrijpend, Mijn allertrouwste metgezel,Door de diepste dalen,Langs de hoogste pieken,En toch: nog altijd een groot mysterie.

Albert Jan