Nederlander fluit Messi vanavond

Hij werd al aangewezen voor het EK voetbal. En vanavond fluit Björn Kuipers hét duel in de Champions League: Barcelona-Milan. Wie is deze onopvallende verschijning?

Björn Kuipers
Björn Kuipers Foto Dijkstra

Het gaat hard met scheidsrechter Björn Kuipers. Vanavond fluit de Nederlander de meest prestigieuze wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League: de return tussen Barcelona en AC Milan. Miljoenen mensen zien toe op zijn mogelijk cruciale beslissingen in een wedstrijd waarin, na de 0-0 uitslag in de eerste wedstrijd, nog alles op het spel staat. Het kan spannend worden in stadion Camp Nou, waar drievoudig wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi tegenover enfant terrible Zlatan Ibrahimovic staat.

Deze wereldsterren en multimiljonairs moeten vanavond luisteren naar Kuipers, afkomstig uit een familie van kruideniers en eigenaar van drie C1000-supermarkten in zijn woonplaats Oldenzaal. Ook bezit hij de kapperszaak van zijn vrouw – waar het vanochtend volgens een medewerker „heel druk” was.

In een generatie van Nederlandse scheidsrechters zonder echte persoonlijkheden wordt Kuipers gezien als de beste. Eind vorig jaar kreeg hij van de Europese voetbalbond UEFA te horen dat hij deze zomer op het EK in Polen en Oekraïne mag fluiten. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende, zeer kritisch over het huidige scheidsrechterskorps, vond die uitverkiezing „ongeloofwaardig” omdat Kuipers tot zijn internationale doorbraak in de luwte zou zijn gehouden door de KNVB.

Hij floot de afgelopen seizoenen inderdaad maar een paar binnenlandse topduels. De KNVB noemt dat juist „een logische opbouw” van een scheidsrechterscarrière „die Björn overigens erg snel doorlopen heeft”. De 39-jarige Kuipers floot zijn eerste Feyenoord-Ajax (4-2) pas afgelopen januari.

In de rust van dat duel werd hij in zijn kleedkamer geïnterviewd voor televisie, een experiment dat de KNVB niet voor herhaling vatbaar vindt. Kuipers gaf de verslaggever uitleg over de strafschop die hij Feyenoord toekende na een lichte overtreding van Ajacied Jan Vertonghen. Hij sprak van een „penalty-situatie” en een „contactmoment”, het jargon van een scheidsrechter.

De UEFA is zeer ingenomen met de Nederlander en heeft Kuipers samen met landgenoot Kevin Blom in de hoogste categorie geplaatst, de groep die de topwedstrijden krijgt. Bij alle Europese wedstrijden is een waarnemer van UEFA aanwezig die de arbiter beoordeelt. De beste scheidsrechters maken daarbij een stap omhoog, tot de leeftijd van 45 jaar, de leeftijd dat internationale scheidsrechters met pensioen gaan.

Hoe groot de druk is op het podium van de Champions League, weet de Noorse scheidsrechter Tom Henning Ovrebo. Hij verzuimde Chelsea in de halve finale in 2009 een strafschop te geven. Zo ging Barcelona door naar de finale. Daarna volgde een aftocht onder politiebegeleiding voor de Noorse arbiter, en doodsbedreigingen van Chelsea-fans.

Kuipers, die vandaag op de wedstrijddag niets meer mag zeggen, wil vooral gaan genieten, zei hij gisteren. Eerder dit seizoen floot hij Barcelona al, in de wedstrijd om de Supercup tegen FC Porto. Uitslag: 2-0 voor Barça. Vanavond zijn de belangen vele malen groter.