In beeld

Indonesische schatzoekers plunderen eeuwenoude scheepswrakken

In de zee rond de Indonesische Mentawai-eilanden, van oudsher een kruispunt van internationale handel, liggen naar schatting tienduizend wrakken. Tot nu toe zijn er bijna vijfhonderd in kaart gebracht. Vorig jaar bracht een tsunami vier wrakken, waaronder een VOC-schip, dichter aan de oppervlakte. Ze liggen nu op zes meter diepte, waardoor ze bereikbaar zijn voor duikers. Straatarme lokale vissers zien de schepen als een nieuwe, interessante bron van inkomsten en gaan op jacht naar schatten. Opgedoken voorwerpen kunnen miljoenen dollars opbrengen. Historici en archeologen proberen ondertussen de schatten te beschermen.
Deze man werkt op een boot die onderweg is naar het wrak van een VOC-schip, dat bij de Mentawai-eilanden ligt.
AP / Dita Alangkara
Duikers bekijken wat ze hebben gevonden onder het dek van wat vermoedelijk een zeventiende-eeuws VOC-schip was.
AP / Dita Alangkara
Een duiker bekijkt een stuk bord dat hij vond op het wrak van wat vermoedelijk ooit een zeventiende-eeuws VOC-schip was.
AP / Dita Alangkara
Dit is Jaya, een duiker die betrokken was bij de ontdekking van sommige van de scheepswrakken. Hij is onderweg naar het vermoedelijke VOC-schip dat bij de Mentawai-eilanden in het water ligt.
AP / Dita Alangkara
Jaya steekt een sigaret aan bij zonsondergang.
AP / Dita Alangkara
Het logo van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) op het kanon van een scheepswrak.
AP / Dita Alangkara
Duikers bij het VOC-wrak.
AP / Dita Alangkara
Een lokale marinier die zichzelf de taak heeft opgelegd de scheepswrakken te beschermen, onderzoekt een stuk keramiek dat op de oceaanbodem gevonden is. Ook dit komt vermoedelijk van het wrak van het zeventiende-eeuwse VOC-schip.
AP / Dita Alangkara
Een duiker onderzoekt het kanon van een VOC-schip.
AP / Dita Alangkara