Het is definitief: ProCures neemt Selexyz over

De Selexyz in het centrum van Utrecht. De boekwinkelketen wordt definitief overgenomen door investeerder ProCures.
De Selexyz in het centrum van Utrecht. De boekwinkelketen wordt definitief overgenomen door investeerder ProCures. Foto NRC / Peter Zantingh

Procures, de investeerder achter De Slegte, neemt de winkels van Selexyz definitief over. Dat heeft de bewindvoerder van het failliete boekhandelbedrijf vandaag bekendgemaakt, meldt Novum.

Selexyz, de keten die van alle Nederlandse boekhandels de hoogste omzet en de meeste mensen in dienst heeft, vroeg op 22 maart uitstel van betaling aan. Winkelhuur en salariskosten konden niet meer worden opgehoest. Internetwinkels als bol.com en Amazon trekken klanten weg uit de fysieke boekwinkel en ook de economische crisis maakt het er niet gemakkelijker op.

Bewindvoerder Jan Dingemans was toen al zes maanden in gesprek met meerdere geïnteresseerden. Hij moest desondanks vorige week bekendmaken dat de boekwinkels gered waren, maar het hoofdkantoor failliet was.

‘Beoogde oplossing is samensmelting van Selexyz en De Slegte’

Gisteren kwam naar buiten wie er bereid is om de boekwinkel een doorstart te geven: ProCures. De Bussumse investeringsmaatschappij is nu eigenaar van zowel de webshop als de zestien winkels van Selexyz. Met een overname van De Slegte zouden ze nog bezig zijn.

ProCures ziet namelijk een oplossing in de combinatie van het brede assortiment van Selexyz en de tweedehands- en ramsjboeken van familiebedrijf De Slegte, zegt Hanneke Chin-A-Fo, die de zaak voor NRC Handelsblad volgt:

“Daar ligt de sleutel: ProCures wil Selexyz én de Slegte in huis halen en ze dan waar mogelijk samenvoegen. Door de winkels onder te brengen in één pand kunnen ze naar eigen zeggen de huur met een kwart naar beneden brengen, tot 9,6 miljoen euro per jaar. In dertien steden zijn beide ketens gevestigd. Waarschijnlijk zal daar per stad bekeken worden welk pand wordt aangehouden.”

Zonder Selexyz zou hele branche verliezen moeten nemen…

De ondergang van Selexyz zou meer verliezers kennen dan alleen de winkelketen zelf, schrijft Chin-A-Fo vandaag in de krant. Verdwijnen de winkels uit de binnenstad van bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, dan voelt uiteindelijk de hele boekenbranche dat:

“Aangenomen dat er zonder deze keten minder boeken worden verkocht, zou de kostprijs per boek stijgen voor de uitgevers. Boeken worden immers goedkoper naarmate er meer van dezelfde worden gemaakt. En uitgeverijen die minder geld hebben om bijvoorbeeld beginnende auteurs te begeleiden, leveren weer minder aantrekkelijke waar voor de boekhandels. Dat zou zelfs de succesvolle internetboekhandel bol.com kunnen treffen.”

… maar ook nu is het tij niet zomaar gekeerd

Nu de keten gered is, is de logische vervolgvraag hoe het verder moet. Bij samengaan kan gesneden worden in huurlasten en personeelskosten, maar het keert het tij in de slecht presterende boekenmarkt niet. Er zal óf een goede internetstrategie op tafel moeten komen, óf het assortiment moet worden uitgebreid. Chin-A-Foo:

“Feit is dat bijna alle boekhandels last hebben van dalende omzetten en het einde daarvan niet in zicht is. Ook een bestsellerketen als AKO heeft daar last van. Zij proberen dat te compenseren met de verkoop van sigaretten.”