Een kleine man is attent, liefdevol en zorgzaam

Of ze beter zijn in bed is niet bewezen. Maar zeker is dat kleine mannen beter hun best doen in relaties, blijkt uit het nieuwe boek Kleine mannetjes.

FILE - This April 3, 2009 file photo, shows President Barack Obama and first lady Michelle Obama greeted by France's President Nicolas Sarkozy and wife Carla Bruni-Sarkozy at Palais Rohan in Strasbourg. French President Nicolas Sarkozy announced Wednesday that he will seek a second term despite years of low popularity ratings, pledging to boost its lagging economy and protect France's way of life. (AP Photo/Charles Dharapak/File)
FILE - This April 3, 2009 file photo, shows President Barack Obama and first lady Michelle Obama greeted by France's President Nicolas Sarkozy and wife Carla Bruni-Sarkozy at Palais Rohan in Strasbourg. French President Nicolas Sarkozy announced Wednesday that he will seek a second term despite years of low popularity ratings, pledging to boost its lagging economy and protect France's way of life. (AP Photo/Charles Dharapak/File) AP

‘Die nacht bewees Jack aan Samantha dat hij zijn tekortkoming goedmaakte.” Deze dubbelzinnige zin wordt uitgesproken in de televisieserie Sex and the City. De blonde Samantha Jones, die steeds weer een andere minnaar heeft, gaat dit keer uit met de kleine Jack die weliswaar een knap gezicht heeft, maar wiens mond ongeveer ter hoogte van haar borsten komt. De kleding die hij draagt, ziet Samantha tot haar afgrijzen in het label van zijn jasje, koopt hij op de kinderafdeling van Bloomingdale’s.

Aanvankelijk ziet Samantha Jack helemaal niet zitten, omdat hij zo klein is, totdat ze merkt dat hij erg geestig is en hij bovendien heeft bewezen groots te zijn in bed.

Het is één van de mythes die kleine mannen omgeven: dat ze beter presteren in bed. Ze zouden groter geschapen zijn. Er is zelfs een uitdrukking voor: kleine mannen, grote jannen. Denk aan de Franse politicus Dominique Strauss-Kahn (170 centimeter) die bekendstaat als ‘Monsieur Trente Centimètres’.

Maar dat gaat niet op voor alle kleine mannen. Het is hooguit optisch bedrog dat hun geslacht groter lijkt, in verhouding tot hun lichaam. De lengte van een penis – wat de lengte van de eigenaar ook is – wordt bepaald door genetische factoren. Of zoals seksuologe Goedele Liekens schrijft in Haar Penisboek: „Het grote lengteantwoord vind je om het cru te stellen in de broek van zijn pa.”

Hoe zit het met kleine mannen en de vrouwen? In het algemeen zijn mannen groter dan vrouwen en willen vrouwen lange mannen. Lang staat voor gezond en succesvol. Volgens de datingsite datedaily.com worden mannen onder de 173 centimeter ronduit gediscrimineerd. Uit onderzoek van de site blijkt dat kleine mannen ten minste 24.000 euro meer zouden moeten verdienen om op datingsites even aantrekkelijk te zijn als grote mannen.

Mannen met langere vrouwen zijn er genoeg. Kijk maar naar Jamie Cullum met Sophie Dahl, Tom Cruise met Katie Holmes, Nicolas Sarkozy met Carla Bruni of naar Mick Jagger en Jerry Hall en later met L’Wren Scott. Jagger is met zijn 175 centimeter weliswaar niet echt klein, maar hij is ook niet lang – zeker niet in verhouding tot zijn vriendinnen.

Als mannen zelfverzekerd zijn, werkt een grotere vrouw alleen maar statusverhogend. Het wordt het SMTW-syndroom genoemd: Short Male Taller Woman. Hoewel het voor die vrouw kan betekenen dat ze geen hoge hakken meer mag of wil dragen. Zie de onflatteuze flatjes van Carla Bruni (175 centimeter) om het lengteverschil met haar man Nicolas Sarkozy (165) niet al te groot te maken. Nicole Kidman (179 centimeter) zou hebben verzucht toen haar relatie met Tom Cruise (zo’n 170 centimeter) was beëindigd: „Hèhè, eindelijk kan ik weer hakken dragen.”

Zowel mannen als vrouwen geven in het Westen de voorkeur aan een relatie waarin de man langer is. Dat lijkt een ondergeschikte keuze van de vrouw, maar zij is juist de splijtzwam in de mannenwereld waarin kleine en grote kerels zich door hun geslacht met elkaar verbonden voelen. Vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot langere mannen, zeggen Gayle Brewer en Charlene Riley, psychologen verbonden aan de University of Central Lancashire. Door die voorkeur van vrouwen zijn kleine mannen langer kinderloos en hebben ze minder kinderen dan langere mannen. Ze zijn bovendien minder tevreden over hun relatie, stellen diverse wetenschappers vast.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar als Tom Cruise alleen bekend was van Abeltje en Kruimeltje en Rod Stewart („Ik ben niet 155 centimeter”) de frontman van de Havenzangers was, zouden er minder langbenige modellen voor hen in de rij staan.

De kleine man die een langere vriendin heeft, loopt meer kans door zijn partner te worden bedrogen of verlaten voor een grotere rivaal, blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Britse psychologen. De langere soortgenoot leunt achterover, want hij weet dat de zee vol vis zit. De kleine man met een lange vriendin ontwikkelt daarom een gave die de luie lange man niet bezit: hij doet er alles aan om zijn relatie voor de grote buitenwereld te beschermen door haar extra aandacht te geven. Hij is attent, liefdevol en zorgzaam. Meer dan een langere man. Hij gebruikt en ontwikkelt deze eigenschappen om zijn lief zo lang mogelijk aan zich te binden omdat hij weet dat een volgende kans op geluk moeilijker wordt.

Kleine mannen zijn zich bewust van hun kleinere kansen op de datingmarkt, dat blijkt wel uit de succeshit van de Amerikaanse rapper Skee-Lo (ongeveer 150 cm). Hij werd bekend met zijn hit ‘I wish’ uit 1995, waarvan de eerste zin luidt: ‘I wish I was a little bit taller.’ En even later rapt hij: ‘I wish I was like six-foot-nine/ So I could be with Leoshi. […] Her boyfriend’s tall and he plays the ball/ So how am I gonna compete with that.’ In de bijbehorende videoclip wordt Skee-Lo omringd door boomlange basketballers.

Of lang zijn een evolutionair voordeel heeft of dat het louter gaat om een culturele voorkeur van vrouwen – daarover verschillen de meningen. Dat het opkijken tegen lange mannen een cultureel verschijnsel is, lijkt te worden bevestigd door onderzoek van Rebecca Sear van de London School of Economics. Uit haar studie in Tanzania bleek dat kleine mannen er even veel kans op een relatie hebben als langere. Ze concludeert dat het voor vrouwen in Tanzania interessanter is te letten op individuele gezondheid van een man dan er bij voorbaat van uit te gaan dat langer staat voor gezonder. En in een land met voedselschaarste kan het juist een voordeel zijn als je niet zo groot bent en minder calorieën nodig hebt.

Jacqueline Louter, zelf 185 centimeter, deed tijdens haar opleiding aan de Fotoacademie Rotterdam onderzoek naar het beeld van kleine mannen die gaan met lange vrouwen. Ze zegt: „Toen ik het onderwerp koos, had ik er nog geen idee van dat er zo’n heftig taboe op rust.” Ze onderzocht websites, hield een enquête en kwam tot de slotsom dat „als hij kleiner is dan zij” dit regelrechte weerzin oproept bij een meerderheid van de mensen. Louter: „Al met al kom ik tot de conclusie dat in ieder geval in westerse samenlevingen de omdraaiing van het ideaal leidt tot weerstand. Het verstoort het ideaalbeeld van een mannelijke man en een vrouwelijke vrouw.”

Het kan ook andersom. Kate Mulvey beantwoordt op de website van de Britse Daily Mail de vraag ‘waarom houden lange vrouwen van kleine mannen?’ „Lange mannen kunnen klungelig zijn. Ze moeten onder deurposten door kruipen en ze passen nooit op je bank. De kortere man heeft compact sexappeal; Robert de Niro, James Dean. En voor de minder grote beroemdheden geldt een simpele reden waarom een kleine man zo bevredigend is: ze zijn gewoon dankbaarder.” Dat laatste strookt met wat uit onderzoek blijkt: kleine mannen moeten meer hun best doen om hun partner te behouden en zijn bereid meer te investeren in een langetermijnrelatie. Daar ligt een les voor vrouwen met verlatingsangst: investeer in een kleine man.

Dit is een ingekorte versie van het hoofdstuk ‘Grote jannen’ uit ‘Kleine Mannetjes, van Alexander de Grote tot Nicolas Sarkozy’ dat donderdag verschijnt bij Contact. Het boek gaat in op vragen als: Wat betekent het Napoleoncomplex? Compenseren kleine politici hun lengte met supermachismo? Waarom zijn pausen klein?