Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Economen opgelet: de 11-jarige Jurre Hermans lost de eurocrisis op

Een Britse topman maakte zich zo’n zorgen over de eurocrisis dat hij een prijsvraag uitschreef: wie kon vertellen hoe Europa uit de economische problemen kwam, kon 250.000 pond winnen. Dat leverde een hoop interessante bijdrages op van onder meer economen. En van Jurre Hermans (11) uit het Gelderse Beedenbroeck.

Jurre Hermans legt zijn plan uit met een uitgebreide tekening (zie de hele tekening verderop in het artikel)

Lord Wolfson of Aspley Guise, de Britse topman van de kledingketen Next, maakte zich eind vorig jaar zo’n zorgen over de eurocrisis dat hij een prijsvraag uitschreef: wie kon vertellen hoe Europa uit de economische problemen kwam, kon 250.000 pond (297.000 euro) winnen.

Dat leverde de afgelopen maanden 452 inzendingen op, onder meer van economen van Capital Economics, Nomura Securities, de London School of Economics. En van Jurre Hermans (11) uit het Gelderse Breedenbroek.

In een brief, die zijn vader vertaalde, schrijft hij:

Dear Sir and Madam,
My name is Jurre Hermans. I am 10 years old and live in the Netherlands. I am quite worried about the eurocrisis and look at the TV news daily. The eurocrisis is a big problem. I think about solutions. Since I read in the newspaper about your prize, I thought that I would like to submit my idea.

Hij vindt dat de Grieken de eurozone moeten verlaten, en legde dat met onderstaande tekening uit.

Jurre schrijft in zijn brief:

All Greek people should bring their Euro to the bank. They put it in an exchange machine (see left on my picture). You see, the Greek guy does not look happy!! The Greek man gets back Greek Drachme from the bank, their old currency. The Bank gives all these euro’s to the Greek Government (see topleft on my picture). All these euros together form a pancake or a pizza(see on top in the picture). Now the Greek government can start to pay back all their debts, everyone who has a debt gets a slice of the pizza.

Hij realiseerde zich ook dat de Grieken niet gelukkig zouden zijn:

The Greek people do not want to exchange their Euro’s for Drachmes because they know that this Drachme will lose its value dramatically. They try to keep or hide their Euro’s. They know that if they wait a while they will get more Drachmes. So if a Greek man tries to keep his Euros(or bring his euros to a bank in an other country like Holland orn Germany) and it is discovered, he gets a penalty just as high or double as the whole amount in euros he tried to hide!!!

Lees hieronder de volledige brief:

Jurre-Hermans entry

Jurre schreef zijn inzending na het zien van het Jeugdjournaal. Hij heeft niet de hoofdprijs gewonnen, zo meldt woordvoerdster Emily Hamilton van de Wolfson-prijs. Maar hij krijgt wel 100 pond en een warme vermelding van de jury voor zijn moeite.

De finalisten van de Wolfsen Economics Prize, na de Nobelprijs de grootste geldprijs die toegekend wordt aan een econoom, zijn vanochtend aangekondigd:

Catherine Dobbs - The NEWNEY approach to unscrambling the Euro
Roger Bootle - Leaving the euro: A practical guide
Jonathan Tepper - A Primer on the Euro Breakup: Default, Exit and Devaluation as the Optimal Solution
Jens Nordvig - Planning for an orderly break-up of the European Monetary Union
Neil Record - If member states leave the Economic and Monetary Union, what is the best way for the economic process to be managed to provide the soundest foundation for the future growth and prosperity of the current membership?