Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Androiders! Jullie kunnen nu ook Instagrammen

Instagram is er nu ook voor Android.
Instagram is er nu ook voor Android.

Anderhalf jaar geleden verscheen Instagram voor de iPhone. Zelden groeide een app zo snel als deze, waarmee je foto’s makkelijk kunt bewerken en delen. Vanavond zeiden de makers: we hebben ook een Android-versie.

Twitter avatar instagram Instagram Instagram for Android — Available Now. http://t.co/paDHsKAp

Waar komt het succes van de app vandaan? Waarschijnlijk heeft het te maken met hoe simpel Instagram werkt. Je maakt een foto, selecteert een filter - de meeste filters slagen er goed in sfeer, gevoel of een retro-look toe te voegen - en zet ‘m online. Net als op Twitter kun je anderen volgen, zodat een ‘timeline’ ontstaat van kleine tegeltjes uit de levens van anderen. Een kopje thee, een kiekje vanaf een picknick in het bos, een landschap of een vakantiefoto. Sommigen zijn er extreem bedreven in en hebben tienduizenden volgers.

Uiteraard heeft de iPhone, net zo min als een Android-smartphone, geen spiegelreflexcamera die professionele foto’s maakt. De Instagramfilters geven de gebruiker desondanks het gevoel dat het maken van kunstzinnige foto’s binnen handbereik ligt. Misschien dat dat verklaart waarom de app in september 2011, amper een jaar na release, al tien miljoen gebruikers had. Al voedt het ook kritiek: kiekje schieten, een retrofiltertje selecteren en je meteen voordoen als creatieveling met een talent voor fotografie? Dat vinden sommigen een beetje makkelijk.

Hoe dan ook. Nu is de app er dus voor de Android. Afgaande op de voorinschrijvingen keken honderdduizenden Android-gebruikers uit naar het eerste moment dat ze vanaf hun smartphone konden Instagrammen. Momenteel worden veel eerste Android-Instagram-foto’s gedeeld met de wereld (maar anderen klagen nog over technische problemen).